Belerokkant egy szolnoki cég a rezsicsökkentésbe

2014.10.17. 10:28

Már tavasszal szóltak, hogy ez így nem fog menni, mostanra tényleg eljutottak a felszámolásig. A szolnoki, Vidra Zoltán tulajdonába tartozó, kéménysepréssel foglalkozó, 85 főt foglalkoztató vállalkozás a rezsicsökkentés óta veszteséges.

Vidra, aki a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének is elnöke, még májusban azt nyilatkozta, a rezsicsökkentés miatt kieső bevételek kompenzációjának elmaradása miatt hét megyében állhat le a kéményseprő-ipari közszolgáltatás. Akkor úgy számolt, hogy a szolgáltatás leállása Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Somogy megyében összesen 842 települést érint majd.

Figyelmeztetett, hogy a kéményseprést végző cégek a jelenlegi jogszabályi követelményeknek megfelelő színvonalon nem képesek a kieső szolgáltatásokat pótolni, mert sem létszámban, sem eszközben nincsenek felkészülve, és nincs elég pénzük sem. A kéményseprés rezsióradíjának csökkentése óta a cégek kompenzációra szorulnak.

A Fűtéstechnikai Vállalkozó Kft. is pénzügyi segítségért fordult a szolnoki önkormányzathoz, de hiába. Pénzt nem kaptak, most pedig be kell zárniuk a boltot. A cég felszámolására a bíróság először az Ázsió Kft.-t jelölte ki, most azonban úgy tűnik, állami felszámoló veszi át a helyét.

A csütörtöki Magyar Közlönyben ugyanis stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítették a felszámolás alatt lévő szolnoki céget, ami azt jelenti, hogy vagyonfelügyelőt, felszámolót is a kormány jelölheti ki. A törvény szerint akkor csinálnak ilyet, ha a cég adósságainak a rendezéséhez, a hitelezőkkel való megegyezéshez nemzeti érdek fűződik. (Érdeklődésünkre a felszámoló elmondta, ő erről a döntésről egyelőre nem tud, hivatalos értesítést még nem kapott a kormány szándékáról.)

Ha stratégiailag kiemelt a cég, akkor a felszámoló az adós vagyonát nem nyilvánosan, zártkörű pályázattal értékesítheti. Az értékesítés módjához és a pályázati feltételek meghatározásához nincs szükség a hitelezői választmány hozzájárulására, és nem nyújtható be kifogás az ellen sem, ha a felszámoló a nem nyilvános értékesítésről dönt.

Stratégiailag kiemelt jelentőségűnek az a cég minősíthető, amelynek működése nemzetbiztonsági, energiabiztonsági, katasztrófavédelmi, természetvédelmi, népegészségügyi indokból országos jelentőségű, vagy foglalkoztatáspolitikai szempontból, vagy a lakosság távhőszolgáltatással vagy más közműszolgáltatással való ellátása szempontjából kiemelt vállalkozásnak tekinthető.