Közös üzletbe vágunk a kazah diktátorral

2014.10.17. 14:25

Magyar-kazah befektetési alap létrehozásáról egyeztetett Orbán Viktor Nurszultan Nazarbajev kazah diktárorral pénteken Milánóban. A megbeszélésre Orbánt elkísérte Szijjártó Péter külügyminiszter is, mondta el az MTI-nek Havasi Bertalan sajtóállamtitkár.

Orbán és Nazarbajev megállapodása alapján a magyar-kazah befektetési alaphoz 20-20 millió dollárral járul hozzá Magyarország és Kazahsztán. A Nazarbajevvel folytatott tárgyaláson az is téma volt, hogy 45 kazah diák folytathatja tanulmányait ösztöndíjasként Magyarországon.

Szó esett továbbá arról, hogy Magyarország kereskedőházat nyitott Kazahsztánban, valamint az, hogy a magyar tervek között szerepel energetikai szakemberek küldése a közép-ázsiai országba - tájékoztatott Havasi Bertalan. Magyarország segít a 2017-es kazahsztáni világkiállítás megszervezésében. Orbán szeretné, ha lenne közvetlen légi járat a két ország között. Végül 2015-re hivatalos budapesti látogatásra hívta meg Nurszultan Nazarbajevet.

Orbán Viktor Milánóban tárgyalt Najib Razak maláj miniszterelnökkel is, akit arról tájékoztatott, a kormány újranyitja a magyar nagykövetséget Kuala Lumpurban - közölte a sajtóiroda vezetője, hozzátéve, hogy a találkozón emellett elhangzott: a magyar fél a kis- és középvállalkozásokat is szeretné jobban bevonni a két ország közötti bővülő kereskedelembe. A magyar miniszterelnök jelezte egyúttal: Magyarország 40 ösztöndíjas maláj diákot fogadna.