Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Itt a módosított internetadó

2014.10.27. 18:15 Módosítva: 2014-10-27 18:25:06

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfő délután be is nyújtotta módosító javaslatát az internetadóhoz (pdf). Az lett, amit várni lehetett: a telefonadóhoz hasonlóan a törvényhozók felső korlátot vezetnének be, a magánszemélyeknek maximum 700 forintot, míg a vállalkozóknak havi 5000 forintot kellene fizetniük.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter parlamenti felszólalása alapján úgy tűnt, hogy egységes, 700 forintos felső korlát jön az internetadóra.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfő délután beterjesztett javaslatában viszont már kétfajta korlát szerepel:

  • magánszemélyek esetében 700 forint/hó/előfizetés
  • nem magánszemély előfizető esetén 5000 Ft/hó/előfizetés

A kétoldalas módosító javaslat a távközlési adóról szóló törvényt úgy módosítja, hogy az adó alanya a szolgáltató, és az adót az adó alanya fizeti meg.

A kétoldalas módosító indoklásában hangsúlyos, hogy az új adót nem az előfizetőknek, hanem a szolgáltatóknak kell kifizetniük. „A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja ragaszkodik" ehhez. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szolgáltatók ne próbálnák meg áthárítani a sarcot majd az első perctől – igazából miért is tennének másként? A kormány egyébként már többször megpróbálta elsütni azt, hogy vállalati különadókról azt mondta, a cégek nem háríthatják át őket a fogyasztókra, végül persze megtették, különösebb következmények nélkül.  

A Facebookon egyébként rohamtempóban bővül a keddi József nádor téri tüntetésre bejelentkezettek száma. A kommentek között felmerült és sokan támogatják azt, hogy sokkal jobb lenne eleve a Kossuth térre vinni a rendezvényt, amire engedély is lenne. 

Mire kell a pénz? 

A politikus emellett elmondta: azt is javasolják a kabinetnek, hogy a távközlési adó adatforgalomra kivetett részéből származó bevételeket a jelentős részben európai uniós forrásból megvalósuló, a szélessávú internet kiterjesztésére irányuló program önrészeként használják fel.

Rogán tájékoztatása szerint az adótörvény-javaslatról november 18-án dönthet az Országgyűlés.

Mennyi pénz ez? 

A Portfolio szerint a 700 forintos egységes felső korlát bevezetése esetén a korábbi kalkulációi szerint 28,1 milliárd forintnyi bevétel folyhat be az internetadóból. A most beterjesztett, két különböző felső korlát átírja ezt a számot. Azt azonban nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyivel lesz magasabb a 28,1 milliárd forintra becsült bevételnél a tényleges összeg, mivel az internet-előfizetők magánszemélyek és vállalatok közötti megoszlását nem ismerjük. Könnyen elképzelhető, hogy több tízmilliárd forintról van szó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?