Itt a módosított internetadó

2014.10.27. 18:15 Módosítva: 2014.10.27. 18:25

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfő délután be is nyújtotta módosító javaslatát az internetadóhoz (pdf). Az lett, amit várni lehetett: a telefonadóhoz hasonlóan a törvényhozók felső korlátot vezetnének be, a magánszemélyeknek maximum 700 forintot, míg a vállalkozóknak havi 5000 forintot kellene fizetniük.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter parlamenti felszólalása alapján úgy tűnt, hogy egységes, 700 forintos felső korlát jön az internetadóra.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető hétfő délután beterjesztett javaslatában viszont már kétfajta korlát szerepel:

  • magánszemélyek esetében 700 forint/hó/előfizetés
  • nem magánszemély előfizető esetén 5000 Ft/hó/előfizetés

A kétoldalas módosító javaslat a távközlési adóról szóló törvényt úgy módosítja, hogy az adó alanya a szolgáltató, és az adót az adó alanya fizeti meg.

A kétoldalas módosító indoklásában hangsúlyos, hogy az új adót nem az előfizetőknek, hanem a szolgáltatóknak kell kifizetniük. „A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja ragaszkodik" ehhez. Ez persze nem jelenti azt, hogy a szolgáltatók ne próbálnák meg áthárítani a sarcot majd az első perctől – igazából miért is tennének másként? A kormány egyébként már többször megpróbálta elsütni azt, hogy vállalati különadókról azt mondta, a cégek nem háríthatják át őket a fogyasztókra, végül persze megtették, különösebb következmények nélkül.  

A Facebookon egyébként rohamtempóban bővül a keddi József nádor téri tüntetésre bejelentkezettek száma. A kommentek között felmerült és sokan támogatják azt, hogy sokkal jobb lenne eleve a Kossuth térre vinni a rendezvényt, amire engedély is lenne. 

Mire kell a pénz? 

A politikus emellett elmondta: azt is javasolják a kabinetnek, hogy a távközlési adó adatforgalomra kivetett részéből származó bevételeket a jelentős részben európai uniós forrásból megvalósuló, a szélessávú internet kiterjesztésére irányuló program önrészeként használják fel.

Rogán tájékoztatása szerint az adótörvény-javaslatról november 18-án dönthet az Országgyűlés.

Mennyi pénz ez? 

A Portfolio szerint a 700 forintos egységes felső korlát bevezetése esetén a korábbi kalkulációi szerint 28,1 milliárd forintnyi bevétel folyhat be az internetadóból. A most beterjesztett, két különböző felső korlát átírja ezt a számot. Azt azonban nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyivel lesz magasabb a 28,1 milliárd forintra becsült bevételnél a tényleges összeg, mivel az internet-előfizetők magánszemélyek és vállalatok közötti megoszlását nem ismerjük. Könnyen elképzelhető, hogy több tízmilliárd forintról van szó.