Itt vannak a jövő költségvetés fő számai

2014.10.30. 14:43

A banki elszámoltatás költségvetésének nevezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2015. évi költségvetést, amikor átadta azt a házelnöknek csütörtökön. Elmondta, jövőre is családi adórendszerben adózunk, megmarad a rezsicsökkentés is, 20-25 százalékkal mérséklődnek a háztartások rezsiterhei.

A kormány a 2015. évi költségvetés összeállításakor 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol, ez óvatos becslés, remélik, hogy a tényleges növekedés alsó szélét jelenti - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön. A háztartások fogyasztásának növekedése 2,6 százalék lehet, a hiánycél 2,4 százalék, az infláció 1,8 százalék az év egészére. 2015-ben is tovább csökken, 75,4 százalékra az adósság.

A nemzetgazdasági miniszter ismertette  a jövő évi adótörvények főbb változásait.  Ismertette: maradnak a különadók, a reklámadó és a bankadó. Elmondta azt is, hogy jövőre még több embernek biztosítják a közmunka lehetőségét, erre 35 milliárddal többet, 270 milliárd forintot biztosít a kormány.

Jövőre a béremelés több ágazatban folytatódik, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók béremelésére 44 milliárd forintot, a pedagógusbérek további javítására 38 milliárd forintot irányoz elő a 2015. év költségvetés, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön.

Az Országvédelmi Alap 60 milliárd forint lesz, míg az általános tartalékot 100 milliárdra tervezte. A miniszter ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ezek a tartalékok megfelelő összeget biztosítanak a 2015-ben év közben jelentkező kockázatokra.

2015 lesz az első év, amikor a települések tiszta lappal indulnak, adósság nélkül, mondta Varga. 2500 milliárd forinttal gazdálkodhatnak az önkormányzatok, a központi költségvetés 600 milliárd forintot biztosít erre a célra. Folytatja a kormány a bürokráciacsökkentést. 21 napról 15 napra próbálják leszorítani az ügyintézést idejét - jelentette be.

Emelt összegű támogatást kapnak azok az önkormányzatok, amelyek gyermekek oktatásával foglalkoznak. 6,5 milliárd forinttal több megy a gyermekek étkeztetésre. Tovább próbálják javítani a bölcsődék finanszírozását. Diákhitelre 1 milliárd forinttal több jut.