10 százalék körül drágulhatnak a kötelezők

2014.11.02. 08:51 Módosítva: 2014.11.02. 10:10

Emelkednek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak jövőre, állapította meg gyorselemzésében több szakmai portál is, miután a biztosítók kihirdették a január 1-től érvényes tarifáikat.

A Biztosítás.hu szerint átlagosan 10 százalék körüli lesz az emelkedés a meghirdetett tarifák alapján, a legtöbb autós emelkedő díjakkal találkozik majd az idei kampányban. Mint írják, ez átlagosan 1500-2000 forintot jelenthet, de van olyan biztosító, ahol az emelés ennél is magasabb (20-100 százalék között) lesz. A mostani tarifákkal a díjak emelkedése akár jelentős lendületet is vehet, vélekedtek. A portál által idézett adatok szerint az átlagos éves biztosítási díj 2010-ben még 50 ezer forint volt, ami 2013-ra 20 ezer alá esett vissza, és ezen a szinten maradt 2014-ben is.

Az autósok többségének, 2,2 millió járműnek és tulajdonosuknak még mindig december 31-től jár le a kötelezője. Nekik november 30-ig kell eldönteniük, hogy át akarnak-e szerződni egy másik biztosítóhoz, vagy maradnak a mostaninál. Tavaly közel 300 ezren döntöttek a váltás mellett. Az autósok választása eldöntheti, hogy a jövőben a díjemelkedési tendencia hogyan folytatódik, írják.

A Netrisk.hu szerint bár van olyan társaság, amelyik a tavalyi árszint közelében hagyta tarifáit, néhány szereplő átlagosan 15-20 százalékkal is emelte díjait. Az átlagos díjnövekedés mértéke azonban ennél kisebb lehet: az online biztosításközvetítő a kampányban a nála kötött új – például váltásnál ajánlott, online kedvezményekkel is számoló – szerződések átlagdíját 12 500 forint körüli szintre várja, szemben a tavalyi 11 300 forintos mértékkel. (Év közben ennél jelentősen magasabb díjak vannak, az eltérésnek az is az oka többek között, hogy az év végi kampány azokra az autókra vonatkozik, amelyeket még 2010 előtt vásároltak. Többségük tehát idősebb autó, jóval nagyobb százalékban fordulnak elő köztük B10-es besorolású biztosítások is, tudtuk meg a Netrisktől.)

Meglepően magas, akár kétszeres jövő évi díjjal bünteti némelyik biztosító a már meglévő ügyfeleit, ők vélhetően más társaságokhoz menekülnek majd – összegzi a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kampány első napján tapasztaltakat a CLB biztosítási alkusz.

Együttkötési kedvezményekkel olcsóbb

A Netrisk.hu szerint a díjnövekedést az idén is elsősorban a kármentesen vezető autósok, illetve azok tudják ellensúlyozni, akik egyidejű casco- vagy lakásbiztosítás megkötésével akár jelentős mértékű együttkötési kedvezményt tudnak elérni. A portál szerint jelentős strukturális változás a korábbi tarifákhoz képest nem tapasztalható, meghatározó hatású új kedvezményt a biztosítók nem ajánlanak.

A nemzetközi szállítmányozással foglalkozó cégek járművei számára az idén megjelent egy új, eurós díjfizetéshez kapcsolódó kedvezmény. A személyautók esetében ugyanakkor az együttkötési kedvezményen kívül idén is elsősorban az éves díj egyösszegű befizetésével, bankszámláról történő fizetéssel, illetve elektronikus kommunikáció vállalásával érhető el a legnagyobb mértékű kedvezmény. Ezek mértéke egyenként a 10, de esetenként akár a 25 százalékot is elérheti, ugyanakkor a biztosítók általában 25-50 százalék közötti értéken kedvezményplafont érvényesítenek.

A CLB szerint szembeötlő újdonság, hogy együttkötési kedvezménnyel egyszerre akár négyféle biztosítást – lakás-kgfb-élet-casco – is eladnának az autósoknak. Ez azt jelenti, hogy a lakásbiztosításokat idén még inkább megéri átnézni és akár újra kötni a kampányban. A fuvarozókat viszont akár az átlagdíj háromszorosával is büntetik a társaságok, akárcsak azokat, akik tartósan külföldön használják az autójukat.

A bónuszbesorolást is érintő kárt okozók továbbra is nem kívánt ügyfélnek számítanak, több biztosító az ilyenkor megszokott, két szintet érintő bónuszvesztés mellé jelentős, akár 100 százalékot is meghaladó pótdíjat is terhel ezekre az ügyfelekre, akiknek a megajánlott új díja így a korábbinak akár két-háromszorosa is lehet, írja a Netrisk.

A portál szerint néhány biztosító már a kampány kezdetéig megküldte meglévő ügyfeleinek a jövő évre ajánlott díjait levélben vagy emailen, ezeknek a díjértesítő leveleknek törvény szerint november 11-éig kell megérkezniük az ügyfelekhez.

19 887 forint volt az átlag

A jogszabályi előírásoknak megfelelően, legkésőbb november 2-ig kell közzétenniük a jövő év január 1-jétől érvényes kgfb-tarifáikat azoknak a biztosító társaságoknak, amelyek az új év első napjától módosítani akarnak a díjaikon. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint az összes, 4 millió 167 ezer jármű 52 százaléka, 2 millió 167 ezer kgfb-szerződésének évfordulója továbbra is január 1-je.

Az európai statisztikák szerint Magyarországon a kgfb-átlagdíj a legalacsonyabb Európában, írja a MABISZ közleménye. A magyarországi átlagdíj az idén – az első féléves adatok alapján – 19 887 forint volt. Olaszországban 436, Belgiumban 306, Németországban 228, Görögországban 267, Romániában 115, Lengyelországban pedig 103 euró az éves kötelező biztosítás átlaga. A magyarnak így az olasz tarifa csaknem a hétszerese, a belga csaknem az ötszöröse, míg a németek 3,5-szer ennyit fizetnek a kötelező biztosításért.