Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Kezd magához térni a lakáspiac, Budapesten még drágulnak is az ingatlanok

2014.11.02. 10:44 Módosítva: 2014.11.02. 10:54

Több mint 20 százalékkal nőttek a lakáseladások az első fél évben Magyarországon az előzetes adatok szerint, túlnyomóan használt lakások cseréltek gazdát - írta a KSH

Az új lakások részesedése a lakáspiaci forgalomból nem érte el a 2 százalékot. Fordulat következett be a használtlakás-árak alakulásában is, az idei első féléves adatok alapján számított tiszta árindex 1,1 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ebben az évben ugyanazokat adták volna el, mint egy évvel korábban.

Mivel az eladott lakások minőségi összetétele az olcsóbb lakások felé tolódott, a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára 2,2 százalékkal csökkent. A használt lakások értékesítésében folytatódott a 2013-ban kezdődött növekedés, idén az első negyedévben 22 ezer használt lakás cserélt gazdát, ami 22 százalékkal haladja meg a tavalyi adatot.

A második negyedévre még csak 19 ezer használt lakás vásárlásáról érkezett adat, ez később várhatóan az első negyedévihez hasonló forgalomnövekedést fog mutatni. Az új lakások piacán továbbra is csökken az értékesítések száma, idén eddig mindössze 600 új lakást vásároltak a háztartások, ezért az új lakások éves szinten 2 százalékos áremelkedése alig érzékelhető az ingatlanpiacon.

Idén az első negyedévben a használt lakások 31 százalékát Budapesten értékesítették, további 23 százalékát megyeszékhelyeken. Kiemelkedő mértékben, majdnem 30 százalékkal bővült a budapesti és kisvárosi társasházi lakások, valamint megyeszékhelyeken a családi házak eladása az első negyedévben éves összehasonlításban. 2014 első fél évében egy használt lakás 9,4 millió forintot ért, 300 ezer forinttal kevesebbet, mint 2013-ban.

Az eladott lakások átlagára Budapesten 300 ezer forinttal csökkent, egy használt lakás átlagos ára 13,3 millió forint volt. Ugyanez az érték megyeszékhelyeken 9, városokban 8,4, községekben 5,4 millió forint volt. Budapesten a használt lakások négyzetméterára 226 ezer forintról 229 ezer forintra emelkedett 2013 óta, aminek oka az értékesített lakások méretének csökkenése 58 négyzetméterről 57 négyzetméterre, továbbá a kerületek közötti arányok változása.

A községi lakások négyzetméterára mindössze negyede a budapestinek, 57 ezer forint. Idén számottevő, minden megyére kiterjedő áremelkedés volt a Dél-Alföldön. Nyugat- és Dél-Dunántúlon összességében szintén emelkedtek az árak, azonban megyénként eltérően, Győr-Moson-Sopron megye és Somogy megye árai emelkedtek kiugróan. Továbbra is valamennyi megyében csökkentek az árak Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön - olvasható a KSH kiadványában.