Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kutyának se kellett a patikahitel

2014.11.06. 07:51

Összesen négy államilag támogatott hitelt kértek gyógyszerészek ahhoz, megszerezzék a törvény által előírt, 25 százalékot meghaladó tulajdonrészt a patikájukat működtető vállalkozásban - írja a Világgazdaság.

A nemrég változott szabályozásunk szerint a a gyógyszerésznek kell többségi tulajdonsonak lennie záros határidőn belül minden patikában.

Pontosabban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak a patikákban 2014. január 1-jéig meg kellett haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig majd az 50 százalékot. Mindezt leginkább azért, hogy az egyébként méretgazdaságosabb, és így nagyobb eséllyel olcsóbb patikaláncok visszaszoruljanak Magyarországról.

Annak érdekében, hogy ez ne okozzon gondot a saját tőkével nem rendelkező gyógyszerészek számára, a kormány két támogatási konstrukciót dolgozott ki. Az egyikben államilag kamattámogatott hitellel, a másikban állami tőkebefektetés formájában segítik a patikusok többségitulajdon-szerzését.

Az első, az úgynevezett Patika Hitelprogram keretében eddig három hitelt folyósítottak, a Patika Tőkeprogram keretében pedig mindössze egyetlen ügyletet kötöttek – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának anyagából.

A jelentés szerint egyébként a 2329-ből jelenleg 776 patika gyógyszerészi tulajdonhányada nem haladja meg az 50 százalékot, ezen belül pontosan 50 százalékos gyógyszerészi tulajdonhányadú 140 gyógyszertár. A gyógyszertárak többségét, 1264 patikát betéti társaság működtet, kft. formában működik 885 vállalkozás, és csupán 32 esetben áll a háttérben részvénytársaság. Egy átlagos patika ára 20-25 millió forint lehet, de egy kiugróan jó helyen lévő, nagyobb patika ennek sokszorosát is érheti.