Tárgyalna a kormány a magánbiztosítókkal

2014.11.06. 12:02

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a magyar biztosítók képviselőinek a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) konferenciáján arról beszélt, hogy szeretnék meghallgatni a biztosítók egészségüggyel kapcsolatos álláspontjukat, készek a tárgyalásra – írja a Portfolio.

Zombor újra elmondta, hogy egy teljes körű szolgáltatást nyújtó, az állami rendszernek alternatívát nyújtó, de saját kapacitásait használó magán-egészségügyi rendszert támogatna az állam adókedvezménnyel, beruházás-ösztönzéssel és pályázati lehetőségekkel.

És már arról is beszélt korábban, hogy amíg egy ilyen magánrendszer nem alakul ki, az állam saját kapacitásait kívánja csak támogatni.

A vizitdíj nem pálya

Zombor arról beszélt, hogy eddigi rendszerszintű átalakítások általában elbuktak részben a társadalmi ellenálláson, részben a politikai konszenzus hiánya miatt. Többek között a 2008-as népszavazás eredményét említette Zombor, amerre nem érdemes elindulni.

Zombor szerint a szolidaritás elvű kötelező társadalombiztosítási rendszer lesz a jövőben is az egészségügy finanszírozásának az alapja. Cél, hogy mindenkinek egyenlő módon hozzáférhető és magas színvonalú ellátást kapjon minden állampolgár. A társadalombiztosítási befizetéseket azonban nem kívánja a kormány megemelni.

A társadalomban ugyanakkor

jelentős igény létezik arra, hogy az állami rendszer korlátait kikerülve saját forrásból magasabb színvonalú ellátást kapjanak a betegek.

A szolidaritás, az egyenlő hozzáférés és a magas színvonal elvét valamiképp ezt is figyelembe véve kell érvényesíteni - mondta Zombor.

Az állami egészségügyi rendszerben meglévő kapacitások az igények nagy részét, de nem egészét tudják kielégíteni. A magánforrások bevonása az elmúlt időszakban mindig az állami eszközök, kapacitások és társadalombiztosítási források felhasználásával történt, és hasznot hozott a magánbefektetők számára.

Amellett, hogy az állam ennek véget vetve szét kívánja választani az állami egészségfinanszírozást és a magánellátási formákat, támogatja a saját forrásból, saját kockázatra elindított egészségügyi beruházásokat és szolgáltatásokat.