Csődbe ment a magyar milliárdos cége

2014.11.07. 09:28

Fizetésképtelenné vált és elindult a Váci úti Európa Center logisztikai és üzleti parkot fejlesztő Terra Invest Zrt. felszámolása. A milliárdos Wicha József érdekeltségébe tartozó társaságnak tízmilliárdos hiteltartozása van, 49 százalékos részvényese az MFB Fejlesztési Tőkealap, írta pénteken a Napi.hu.

Sikertelen csődeljárást után október közepén elindult a külső Váci úti Európa Center üzleti és logisztikai parkot megvalósító Terra Invest Zrt. felszámolási eljárása, a hitelezők november 26-ig jelenthetik be követeléseiket a kijelölt felszámoló Mudis Kft.-nél. Az egykori Dobó-laktanya közel 20 hektáros területén raktárakat, üzemeket (honlapja szerint 60 ezer négyzetméteren), irodákat (kétezer négyzetméteren) és bemutatótermeket (nyolcezer négyzetmétere) kialakító társaság Wicha József ingatlanfejlesztésben, turizmusban és energiaiparban érdekelt milliárdos üzletemberhez köthető.

A cégbe 2006-ban beszállt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Fejlesztési Tőkealap is - az alap 3,119 milliárd forintos alaptőke-emeléssel 48,98 százalékos részvényes lett. Az üzleti park harmadik ütemének fejlesztéséhez a Terra Invest 402 millió forint uniós támogatást is elnyert a KMOP-2008-as, ipari parkok, ipari területek telephely- és szolgáltatásfejlesztésére kiírt pályázatán.

A lap úgy tudja, hogy a társaság felszámolásához a 2008-as válság nyomán kialakult ingatlanpiaci helyzet, az üzleti parki szolgáltatások iránti mérsékelt kereslet, és főként a beruházás megvalósításához felvett devizahitelek vezettek. A cég fizetésképtelensége miatt 2014 januárjában csődeljárás indult, ám azon a hitelező Raiffeisen Bank és a társaság között nem jött létre egyezség, a csődeljárás júliusban megszűnt. A Raiffeisennek a hitelszerződések alapján 13,4 milliárd forint és járulékai erejéig van jelzálogjoga a cég ingatlanain - állt a Terra Invest 2012-es beszámolójában, ennél frissebb, 2013-as online elérhető beszámolója azonban nincs a cégnek.

A cégben 49 százalékos részesedéssel bíró MFB Fejlesztési Tőkealap (MFB FTA) képviseletében az MFB válaszolt a Napi.hu-nak. "Valószínűnek tartjuk, hogy az Európa Center üzleti park működtetését a felszámolási eljárás nem fogja jobbítani. Kérdés, vajon a felszámoló képes lesz-e új bérlőket toborozni" - írta válaszában Nyiri János, az MFB szóvivője. (A park honlapján bérlőként jelenleg 35 cég neve olvasható.) "A csődeljárás alatt az MFB FTA teljes mértékben abban volt érdekelt, hogy a csődegyezség minden érdekelt fél egyetértésével létrejöjjön. Kisebbségi részvényesként azonban MFB FTA nem tudta érdemben elősegíteni a megállapodást, mivel a vonatkozó jogszabály értelmében nem fél a csődeljárásban."

Arra a kérdésre, hogy befektetése után az MFB milyen megtérülést vár a vagyonelemek felszámolás alatti értékesítéséből, a következő választ kapták "Közismertek a 2008-as válság okozta ingatlanpiaci nehézségek, amelyek miatt minden felszámolás keretében történő eszközértékesítés kockázatos. Tekintettel erre az MFB FTA már korábban is számolt el értékvesztést e részesedése után", a megtérülési elvárások pontos mértéke egyelőre üzleti titok.