Megvennénk a Szlovák Villamos Műveket?

2014.11.07. 10:40

Magyar cégek is érdeklődnek a Szlovák Villamos Művek 66 százalékos részesedéséért, amelytől az olasz Enel vállalat szeretne megválni november végéig, írta a 444. Úgy tudják, Magyarország tárgyal a Slovenske Elektrarne részvénycsomagjának a megvásárlásáról.

A cégből az olasz Enel szeretne kilépni, amely 2006-ban vásárolta be magát 839 millió euróért. Az olasz cég állítólag kb. 2 milliárd eurót szeretne kapni a részesedéséért cserébe, és november végéig már erről szerződést is kötne a potenciális vásárlóval.

Magyarország mellett cseh, finn, orosz, francia és kínai vevők is érdeklődnek a cég iránt, amelyre egyébként a szlovák államnak elővásárlási joga van. Magyar oldalról az MVM és a Mol lehet az érdeklődő. A lap szerint a szlovák cég többségi tulajdonrészének előadása kapcsán Brüsszelben vannak olyan aggódó hangok, amelyek szerint egyes vásárlók az oroszok nevében járnának el.

Az MVM annyit reagált a felvetésre az MTI szerint, hogy a csoport a térségből kivonuló multinacionális cégek szerepét szívesen átvállalja, különösen ha olyan szinergiákat tud érvényesíteni, amely a rábízott vagyon hatékony felhasználását szolgálja a régió energiabiztonságának növelése mellett.