Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nagyon apad Ukrajna devizatartaléka

2014.11.07. 14:01

Októberben 23,2 százalékkal, 12,58 milliárd dollárra csökkent az ukrán jegybank nemzetközi tartalékainak összege, vette át az előzetes adatokat az MTI. 

A központi bank szerint a csökkenést az indokolja, hogy támogatni kellett a Naftohaz ukrán gázvállalatot az államilag garantált kötelezettségeinek teljesítésében, illetve fizetni kellett az európai partnerek által szállított földgázért.

A jegybank adatai szerint az ország nemzetközi tartalékai január elején 20,41 milliárd dollárra rúgtak, így az év első tíz hónapjában 38,4 százalékkal zsugorodtak.

Az ukrán állami gázvállalat november elején utalt át 1,45 milliárd dollárt a Gazprom orosz gázkonszernnek, amivel adósságának így is csak egy részét fizette ki. A fennmaradó 1,65 milliárd dollárt november végéig kell átutalni az orosz földgázszállító társaságnak.

Az ukrán kormány engedélyezte a Naftohaznak, hogy a nemzeti bank tartalékainak terhére fizesse ki a Gazpromnak a Brüsszelben október 30-án megkötött orosz-ukrán gázmegállapodás alapján járó 3,1 milliárd dollárt.