Ettől függ, hogy mennyi uniós pénzt tudunk felhasználni

2014.11.11. 17:15

Egyértelmű kapcsolatot lehet felfedezni egy adott országban a korrupció mértéke és az uniós források lehívásának képessége között.

Minél kevésbé korrupt az ország, annál nagyobb arányban tudja felhasználni az uniós forrásokat

- többek között erre hívták fel a figyelmet az Erste Bank bécsi elemzői, amelyről a Napi.hu számolt be.

Nagyon sok közép-kelet európai ország viszonylag gyengén teljesített a 2007-2013-as időszakban abból a szempontból, hogy milyen mértékben voltak képesek lehívni az unió által számukra biztosított forrásokat. Ez azonban inkább az adott országok gazdaságpolitikájának, intézményrendszerének a hibája, semmint a brüsszeli bürokráciáé - vonták le a következtetést az Erste Bank bécsi elemzői a berlini fal leomlásának 25 évfordulója alkalmából tartott előadásukon.

A korrupció mértékének bemutatására az Erste a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexét használták a szakértők. Ez alapján a legkevésbé korrupt országnak a régió uniós tagállamai között Észtország bizonyult, a leginkább korruptnak pedig Románia. A rendelkezésre álló források közül Észtországnak sikerült arányaiban a legtöbb uniós forrást lehívnia a 2007-2013-as időszakban, míg Romániának a legkevesebbet.

Hasonlóan erős az összefüggés az adott országokban a korrupció szintje és a közintézmények színvonala között, a kevésbé korrupt országokban az intézményrendszer minősége is sokkal jobb. 

Magyarország mindkét ismérv alapján a rangsor második felében helyezkedik el, 

nálunk kevesebb forrást arányaiban Csehország, Szlovákia és Románia tudott lehívni, ezekben az országokban az intézményrendszer színvonala is alacsonyabb, de a korrupciós index alapján is rosszabb a helyzet (kivétel Lettország, amely a TI szerint korruptabb, de több forrást hívott le).

Juraj Kotion, az Erste makroelemzési osztályának vezetője szerint az elmúlt 25 évben a régió országai hatalmas utat tettek meg. Míg 1989-ben az egy főre jutó GDP a régióban átlagosan 45 százaléka volt az Európai Gazdasági Közösség tagállamai átlagának, addig ez az érték mára 65 százalékosra nőtt. A régió országaiban a fejlődés ebben az időszakban természetesen nem egyenes vonalú volt, inkább az két lépés előre - egy lépés hátra volt a jellemző folyamat.

A régió jövőjének növekedési potenciálja szempontjából a szakértők kiemelt fontosságúnak tartják a korrupció visszaszorítását.