Gerzson
-3 °C
2 °C

Ebolás vagy? Nem kell a pénzed!

000 TS-Par8026574
2014.11.12. 07:48

Az Egyesült Államok az javasolja a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), engedje el az ebolajárvány által sújtott három nyugat-afrikai ország adósságának egy részét, hogy hatékonyabban tudjon küzdeni a terjedő betegséggel - közölte Jack Lew amerikai pénzügyminiszter.

Közleménye szerint az IMF döntő szerepet vállalt eddig is a betegség elleni harcban azzal, hogy az elsők között nyújtott anyagi segítséget a járványban leginkább érintett Guineának, Libériának és Sierra Leonénak. Washington most arra kéri a pénzintézetet, hogy nyújtson további segítséget, könnyítve adósságterhükön.

Guinea, Libéria és Sierra Leone összességében 372 millió dollárral tartozik az IMF-nek. Az Egyesült Államok azt javasolja, hogy a pénzintézet ebből az összegből mintegy 100 millió dollárt engedjen el. Ha az IMF ebbe beleegyezik, akkor Washington javasolni fogja a többi IMF-tagországnak az adósságleírás jóváhagyását.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Nyugat-Afrikában meghaladja már a 4,8 ezret a betegség halálos áldozatainak a száma, a fertőzötteké pedig 13 ezer. A halálesetek zöme a szóban forgó három országban történt.