Megint jó nagy maflást kap az RTL

2014.11.12. 10:22 Módosítva: 2014.11.12. 10:57

 A kormány elkészítette a jövő évi adócsomaghoz szánt módosítókat. Az Index megszerezte a dokumentumot, amit reggel kilenctől tárgyalt a törvényalkotási bizottság a parlamentben. A javaslatok nagyrészt pontosítások, de egy gyors átnézés után találtunk jó pár újdonságot is. 

Még egy pofon az RTL Klubnak

Nem köszönték meg az RTL kormánykritikus híradóit az adótörvényben. A reklámadó mértéke 20 milliárdos adóalaprész után 40 százalékról 50 százalékra emelkedik majd a bizottság módosítója szerint.

Megússzák a kézműves sörfőzdék és pálinkakészítők

Az eredeti javaslatban eléggé elméretezték a jövedéki törvény módosítását, 150 milliós jövedéki biztosítékot határoztak meg mindenkinek. Most ezt sávossá alakítanák, 300 milliós árbevétel alatt például csak 22 milliós biztosítékot kell fizetni, 150 millió csak 2 milliárd feletti árbevételnél lesz. Az alkoholt forgalmazóknak telephelyenként kell fizetniük. A módosításban megjegyzik, ha az eredeti formájában lép hatályba a törvény, az alkoholtermékekkel foglalkozó 150 kereskedő közül országosan csak kb. 5-6 kereskedő maradna meg.

Mégsem marad a kedvezmény a távközlési adónál

Kiveszik a törvényjavaslatból az internetadóról szóló részt. A Rogán Antal vezette gazdasági bizottsággal szemben a törvényalkotási bizottság módosítója nem hagyja benn a törvényben a kedvezményről szóló részt, ami szerint a társasági adóból leírható a távközlési adó.

Nem lesz adalékanyag a karamell

A módosítás pontosítja az adalékanyag fogalmát. Nem tekintenék adalékanyagnak az élelmiszeriparban színezőanyagként, tehát nem édesítésre használt karamellt.

A SZÉP-kártya felé terelik a cafeteriát az adóemeléssel

A cafeteria rendszert úgy változtatnák meg, hogy 200 ezer forintig lényegében változatlan formában, elemekkel és adóterheléssel lehetne nyújtani a jövőben is. 200 ezer és 450 ezer forint között SZÉP-kártya formájában lehetne a ma ismert adóteher mellett cafeteria juttatásokat nyújtani, 450 ezer forint felett 51,3 százalékos lesz az adóteher.

Szivarka: év végéig érdemes felpörgetni a gyártást

Egy uniós előírás szerint jövőre már nem adózhat másképp a szivarka, mint a cigaretta, az eredeti törvényjavaslat rendezi is, hogy meddig lehet még külön adójegyet igényelni, meg hogy mi legyen a már forgalomban lévő szivarkák sorsa. Elfelejtették azonban szabályozni, hogy az év végéig legyártott termékkel mi a helyzet. A mostani módosítás szerint a 2014. december 31-ig legyártott szivarkákat – feltéve, hogy azokat Magyarországon gyártották, vagy azokat magyarországi adóraktárba betárolták – időbeli korlátozás nélkül lehet majd értékesíteni a régi adójeggyel.

Kedvezmény a kézműveseknek

A módosítás szerint a kézműves termékeket készítő mikrovállalkozások és kistermelők termékei után nem kell majd környezetvédelmi termékdíjat fizetni. Az indoklás szerint a díjjal a termelők egy része tönkremenne, és nőne a vidéki munkanélküliség is. A hagyományőrzésről már nem is beszélve. Nem kell majd termékdíjat fizetni a természetes alapanyagokból előállított kozmetikumok után sem.

Adómentes lesz a szűrővizsgálat

A preventív szűrővizsgálatokat, a fizikoterápiás és mentál-egészségügyi szolgáltatásokat az adómentes jövedelmek körébe sorolják. Az indoklás szerint az egészségmegőrzés és fejlesztés támogatása mind a munkáltatóknak, mind az állami költségvetésnek érdeke. Az egészségügyi problémák megelőzése lényegesen kevesebb anyagi erőforrást igényel, mint amennyi az egészségügyi okból kieső munkaerő által okozott bevételkiesés, valamint az orvosi, kórházi kezelések költsége.

Mentességek a reklámadó alól

A hatályos szabályozás szerint a reklám-közzététel megrendelése csak akkor nem adóköteles, ha a közzétevő nyilatkozatot állít ki a megrendelőjének arról, hogy adókötelezettségét teljesíti vagy, hogy adókötelezettség nem terheli. Most módosítanák a szabályt, akkor sem lesz adóköteles a reklám-közzététel megrendelése, ha a megrendelő kéri nyilatkozat kiadását a közzétevőtől, és ezt igazolni tudja, illetve e tényt, a közzétevő személyét, és a közzététel ellenértékét az állami adóhatósághoz bejelenti. Az adókötelezettség alóli kimentés harmadik esete az, ha a megrendelő olyan szervezettől rendeli meg a reklám közzétételét, amely szerepel az állami adóhatóság honlapján közzétett, adókötelezettségüket jogszerű teljesítő, vagy adófizetésre nem kötelezett adóalanyok nyilvántartásában. 

Települési adó

A módosító javaslat kiegészíti a törvényjavaslatot azzal, hogy települési adó sem az állam, sem az önkormányzat terhére nem állapítható meg. Továbbá egyértelmű szabályt fogalmaz meg arra, hogy azon adótárgyakra nem lehet települési adót megállapítani, amelyekre valamely közteherről szóló törvény hatálya kiterjed. A módosítás egyértelművé teszi, hogy települési adó bevezetése esetén az önkormányzat mind kivetéssel, mind önadózással megállapítandó adót bevezethet.

És pár apróság

  • Az iskolaszövetkezeti szolgáltatásra is ugyanazok az áfaszabályok vonatkoznak majd, mint a munkaerő-kölcsönzésre, a HR-szolgáltatásoknál pedig nem csak az építési, szerelési munkáknál lesz áfafizetésre kötelezett az adóalany.
  • Norvégiával megszűnne az áfavisszatérítési viszonosság.
  • Az italautomaták regisztrációjának díját törvényben szabályozzák, a díj összege 30 ezer forint.
  • A javaslat alapján a kormány által alapított közigazgatási ösztöndíjprogram keretében folyósított ösztöndíjak adómentesnek minősülnek.
  • Legmagasabb hatósági ár lesz rögzített hatósági ár helyett az online pénztárgépeknél. Abban bíznak, hogy így valamennyi verseny is kialakulhat.
  • A kincstári számlák, átutalások mentesülnek a tranzakciós illetékfizetés alól. 
  • Kivezetik a START-kedvezményeket év végével.