Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Újabb különadó: most a dohánycégek fizetnek

2014.11.13. 14:53
Egyszeri sarcot vetnének ki a dohánygyárakra, importőrökre és forgalmazókra, az adót a 2014-es árbevétel után kell majd fizetni, és sávosan határozzák meg. A legtöbbet a Philip Morris és a BAT fizetheti, de rosszul érinti a legkisebbeket is: 30 milliót ugyanis mindenképpen be kell majd fizetni. A javaslatot beadó Szatmáry Kristóf abban bízik, hogy ettől nem lesz drágább a cigaretta.

Újabb különadót vezetnének be. Szatmáry Kristóf fideszes képviselő csütörtökön beadott javaslata szerint jövőre a dohánycégeknek egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük 2014-es nettó árbevételük után. A sarc a beadvány szerint egyszeri lenne,  persze így indult annak idején a többi, később aztán állandósított válságadó is. 

A hozzájárulás mértéke:

  • Az adóalap 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,2 százalék, de legalább harmincmillió forint.
  • Az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 60 milliárd forintot meg nem haladó része után 2,5 százalék.
  • Az adóalap 60 milliárd forintot meghaladó része után 4,5 százalék.

Szatmáry Kristóf az indoklásban azt írta, a dohányzás káros hatásai miatt ugyan jövedéki adót már most is kell fizetni, azt azonban a dohánygyárak a fogyasztókra terhelik. Egy külön adóra azért van szükség, hogy a cégek „személyesen” is részt vegyenek a tehervállalásban. Úgy véli, hogy mivel az adót csak jövőre, nem állandó jelleggel vezetik be, nem kell félni attól, hogy a gyártók beépítik a termékek árába.

Az új adó döntően a magyarországi dohánygyártókat, és a bejegyzett kereskedőket érinti. Fizet majd a gyártó, az importáló és a dohányterméket forgalomba bocsátó kereskedő, de nem fizetnek a nagykereskedők, és a trafikosok. Vagyis azok, akik már forgalomba hozott termékekkel kereskednek.

 

A 2014-es árbevételekről persze még nincsenek publikált adatok, a korábbi évek beszámolói alapján úgy tűnik, a sávos megoldás miatt a legtöbbet a két nagy, a British American Tobacco és a Philip Morris fizetheti. Miközben a magyar tulajdonú Continental várhatóan a legalsó sávba esik majd, és megússza néhány tízmillióval.

De hiába fizetnek kevesebbet a kicsik, többeknek még a 30 milliós minimum teher is megterhelő lehet. Például a Djarumot forgalmazó Kretek Kft.-nek tavaly az árbevétele összesen volt 59 millió forint, adózott eredményük pedig 486 ezer forint a Céginfó.hu szerint. És a dohánytermékeket, szivarokat, kiegészítőket importáló Pannon Tobbacónak is mindössze 75 milliós adózott eredménye volt.