Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Az EU üldözőbe veszi a szatyrokat

2014.11.19. 16:58

A mai mennyiség felénél is kevesebbre kell csökkenteni a műanyag táskák mennyiségét 2019-ig az Európai Unióban - közölte a brüsszeli Európa Parlament egyik szóvivője.

Az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa képviselői között létrejött egyezség tervezete szerint 2019-ig az európai fogyasztóknak évente átlagosan legfeljebb 90 műanyag zacskót lenne szabad felhasználnia a mai 200 darab helyett - mondta a szóvivő.

Azokról a műanyag zacskókról van szó, amelyeket a vásárló a szupermarket, a ruházati bolt vagy bármilyen más üzlet kasszájánál kap. Kivételt képeznek azok a vékony zacskók, melyekbe - többek közt - friss húst, halat, virslit, zöldséget, gyümölcsöt csomagolnak. Ezt azzal magyarázzák, hogy a vékony műanyag zacskók tiltása esetén még károsabb anyagokat - műanyag tálakat, habszivacsot - használnának csomagolásra. A vastag, tartós műanyag táskákra sem vonatkozik a szabályozás.

A műanyag táskák részben már fizetősek, sok helyen azonban még mindig ingyen adják őket. Az Európai Parlament egy statisztikája alapján 2010-ben minden uniós polgár átlagosan 200 műanyagszatyrot használt fel.

A zacskók, amelyeket gyakran figyelmetlenül eldobálnak, súlyos terhet rónak a környezetre. A műanyag táskák akár évszázadokon át sem bomlanak le. Gyakran mikroszkopikus részecskékre oszlanak, amelyek mindenekelőtt a tengeri növényeket és állatokat veszélyeztetik - indokolta a megállapodást a szóvivő.

A madarak és a halak belegabalyodhatnak a zacskókba, de meg is ehetik a műanyagot. "Az északi-tengeri madarak 94 százalékának gyomrában találtak műanyagot" - olvasható a brüsszeli hivatal egy közleményében.

Az egyezség alapján az évente fejenként maximum 90 darabos mennyiséget 2025-re 40 darabra kell mérsékelni, a cél egyenként érvényes minden tagállamra. Alternatív megoldás, hogy minden műanyag zacskót pénzért árulnak, a tapasztalatok szerint így is el lehet érni a 2019-re és 2025-re kitűzött csökkenést.