Megint lehet irigyelni a Prezit

2014.11.19. 13:44 Módosítva: 2014.11.19. 13:57

57 millió doláros befeketetést kapott a Prezi. A hatalmas, tízmilliárd forintnál is nagyobb befektetést a prezentációs szoftvert gyártó cég a Spectrum Equitytől, a világ egyik legsikeresebb növekedésitőke-finanszírozójától, illetve korábbi befeketetőjétől, az Accel Partnerstől kapta.

A tőkét a globális növekedés felgyorsításához fogják használni – olvasható a közleményben, amiből nem derül ki, hogy a befektetők milyen jogosítványokat kapnak, hogy az osztalék mekkora részét tehetik zsebre, vagy hogy milyen időtávra szól a tőkejuttatás. 

A Prezi egyébként igen szép eredményeket ér el: regisztrált felhasználóinak száma az elmúlt 12 hónapban közel megduplázódott, és mára meghaladta az 50 milliót. A felhaszálók eddig több mint 160 millió prezit készítettek, azaz a Prezinek van a világ legnagyobb, nyilvánosan is elérhető prezentációs adatbázisa.

Az Accel Partners 1983-ban alapított, Palo Altó-i (Kalifornia) székhelyű cég több mint 300 sikeres technológiai cég felépítéséhez járult hozzá, amelyek közül sok új kategóriát teremtett, mint például a Dropbox, az Etsy, a Facebook, a Groupon és a Spotify. Az 1994-ben alapított, bostoni és San Franciscó-i irodával működő Spectrum a világ vezető növekedésitőke-finanszírozó cége, amely tőkét és stratégiai tanácsadást is ad a portfóliójában szereplő cégeknek. A Spectrum az elmúlt 20 évben több mint 120 cégbe fektetett be – két jellemző példa a SurveyMonkey és a World-Check.