Donát
-4 °C
2 °C

Gajra ment a nyaralás? Perelje az államot!

2014.11.21. 08:04

Milliárdos kártérítést kell fizetnie az államnak azon utazóknak, akik olyan utazási irodával kötöttek megállapodást, amely csődbe ment, és vagyoni biztosítéka nem volt elég a teljes befizetett pénz visszaadására - idézi a Népszabadságot az MTI.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett ítélete az 5 Kontinens Utazási Iroda néhány ügyfele számára állapította meg az állam kártérítési kötelezettségét - tájékoztatta a lapot az utasok ügyvédje. Ők az iroda csődjekor csak a pénzük 22 százalékát kapták vissza, ezért fordultak a bírósághoz.

Az ítélet jogerős, s további pereket generálhat, hiszen ez alapján mindazok követelhetnek az államtól kártérítést, akik az ötéves elévülési időn belül vesztettek rajta egy-egy utazási iroda - Aeroviva, 5 Kontinens, Bella Tours, Sopianae Tours, Quitt Tours, Fiesta Travel, Horváth Tours - csődjén. Hogy mekkora kártérítési kötelezettséget jelent az államnak, ha a felsorolt irodák pórul járt ügyfelei közül mindenki bírósághoz fordul, még nem tudni. Csak az Aeroviva által hátrahagyott kárigény milliárdos nagyságrendű - írja az újság.

Az ítélőtábla döntése értelmében a magyar államnak azért kell helyt állnia, mert a törvényhozás annak idején rosszul ültette át a magyar jogrendbe azt az uniós irányelvet, amely szerint csőd esetén az utazási irodák vagyoni biztosítékának elégnek kell lennie az összes részvételi díj teljes visszafizetésére, valamint a külföldről való hazajutásra. Az Európai Bíróság nemrégiben megállapította, hogy ellentétes az uniós joggal, ha az irodák vagyoni biztosítékáról rendelkező jogszabály nem garantálja ezt, állítja az ügyvéd.