MNB: Öt nagy bank maradhat

2014.11.21. 14:06

"A lakosságot és a bevételeket el kell felejteni egy időre, ez a jövő. Nincs más választása a bankoknak, a nagyok össze fognak olvadni, öt bank maradhat" - mondta Nagy Márton, az MNB Pénzügyi Stabilitásért és HItelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója a HBLF pénzügyi csúcstalálkozón pénteken. Szerinte a bevétel helyett a költségekre és a hatékonyságra kell koncetrálni. "Tessék megváltoztatni az üzletpolitikát" - mondta az MNB igazgatója.

A devizahiteles elszámolással kapcsolatban Nagy Márton elmondta, durván 1000 milliárdos tételt jelent, ebből nagyjából 700 milliárd forint, amit a bankok ténylegesen buknak. Átlagosan 25-30 százalékos lesz a törlesztőrészlet-csökkenés az adósmentés hatására. A nem teljesítő hitelek ugyanakkor az adósmentés után is gondot fognak okozni. Különösen magas, nagyjából 30 százalékos a nem teljesítő adósok aránya a kereskedelmi ingatlanhiteleknél, ettől nem fog tudni megszabadulni a bankrendszer. Szerinte az Eszközkezelő hatékonyan tudná orvosolni a nem teljesítő hitelek problémáját. Még kérdés, hogy milyen áron vásároljon az Eszközkezelő, de az biztos, hogy a könyv szerinti érték és a piaci érték között nagy különbség van.

Ha a régió országaival összevetjük, hogy hány nagy bank van Magyarországon, akkor az látszik, hogy a nyolc nagy bank viszonylag soknak számít. A korábbi költséghatékonyság eléréséhez koncentrációra van szükség. A jövedelemarányos működési költség  jelenleg 70 százalék körüli, ahhoz, hogy az uniós 59 százalékos átlagot elérjük, az 5 legnagyobb bank részarányának 90 százalék körülire kell emelkednie. Ez mindenképpen összeolvadásokat jelez előre. Persze vigyázni kell arra, hogy ne jöjjön létre oligopol piacszerkezet.

A jövőben a lakossági hitelezés helyett a vállalati hitelezés kerül majd előtérbe, a bevételi oldal helyett a költségoldalra kerül a hangsúly. Nagy Márton szerint egy tiszta piaci környezetben a koncentráció gond nélkül megvalósulna, csakhogy a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű. Az anyabankok könyveiben ugyanis a leányok a piaci értéküknél jóval magasabb áron szerepelnek, hiába folynak az alkudozások, nem talál egymásra a kereslet és a kínálat. Ugyanakkor, hogy az összeolvadásoknak idővel meg kell történnie, abban Nagy Márton teljesen biztos, szerinte ez a jövő.