Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Nyugdíjvagyon: 3000 milliárdot seperc alatt elszórt, most 200 milliárdért aggódik az állam

2014.11.22. 17:39 Módosítva: 2014.11.22. 18:18
A magánnyugdíjpénztárakról az Országgyűlésnek beterjesztett javaslat védi a korábban kötelezően befizetett tagdíjakból származó, a jövőbeni nyugdíjjáradékok fedezetéül szolgáló vagyont - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton az MTI-vel. Az állam korábban már eltapsolt 3000 milliárdot a nyugdíjvagyon megvédésének jelszavával.

A szombaton kiadott minisztériumi közlemény szerint az új szabályok

megkönnyítik az életképes magánnyugdíjpénztárak működését és erősítik a pénztárak átlátható gazdálkodását.

A javaslat szerint meg kell szüntetni azt a magánnyugdíjpénztárat, ahol a tagok kevesebb, mint 70 százaléka fizeti be a kötelező havi tagdíjat.

Nem fizetik a tagdíjat

Az NGM hangsúlyozza: az MNB adatai szerint a magánnyugdíjpénztárak tagjai közül ma már alig néhány ezren fizetik a havi tagdíjat. 2011-ben a tagok még átlagosan havi tízezer forintot fizettek be, ami mára átla 500 forintra zsugorodott. Ez a pénztárak vagyonfelélését jelenti, így a nyugdíjasok járadékának majdani kifizetését veszélyezteti.

A tagok nyugdíjának durván 25 százalékát a magánnyugdíjpénztárakból kellene megkapniuk, írja az NGM.

„A kormánynak határozottan lépnie kell ebben a helyzetben, hiszen mintegy 60 ezer magánnyugdíjpénztár-tag nyugdíja került veszélybe” – áll a közleményben.

A Horizont Magánnyugdíjpénztár szerint, bár a törvényjavaslat szövegének értelmezése kérdéses, valójában az összes magánnyugdíjpénztár végelszámolását jelenti. Közleményük szerint „amennyiben ezt az egyelőre nem teljesen világos jelentésű szöveget úgy értelmezzük, hogy a törvény hatályba lépésétől, azaz vélhetően 2015. január 1-től visszamenőlegesen kell vizsgálni a pénztár tagdíjbefizetéseit, akkor a törvényalkotó számára is vélhetően egyértelmű, hogy a jelenleg működő pénztárak közül egy sem teljesíti ezt a feltételt. Ez a Magyar Nemzeti Bank számára rendszeresen beadott negyedéves jelentésekből világosan kiderül”.

Ma is helyesnek tartják

A pénztár a napokban készített felmérése szerint a magánnyugdíjpénztári tagok 95 százaléka ma is helyesnek tartja azt a döntést, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradt, és ragaszkodik a tagságához. „Ezek az emberek a törvényjavaslat jelenlegi értelmezése szerint automatikusan visszakényszerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe

és vagyonuk az államkasszába vándorol”

– áll a közleményben.

A magánnyugdíjpénztárak az elmúlt időszakban szinte kizárólag támogatásokból működtek, melyeket vagy a tagok vagy külső támogató szervezetek nyújtottak számukra vagy korábban felhalmozott vagyonukat élték fel.

Az MTI pénteken kereste a hazai nyugdíjpénztárak túlnyomó többségét képviselő Stabilitás Pénztárszövetséget, ahonnan későbbre ígértek tájékoztatást.

Az állam jobb gazda ;)

Azért is külön érdekes az, hogy az NGM ilyen féltő gondossággal figyeli, mi is lesz a magánnyugdíjpénztárban maradt emberek pénzével, mert azt már nem nagyon kell figyelni, hogy az átlépők 3000 milliárdjával mi lesz. Egy 2014 márciusi hír szerint abból 2013 végére ugyanis egész pontosan 200 millió forint maradt csak, vagyis két és fél év alatt az állam 2999,8 milliárd forintot költött el, bár arról az MTI nem ír, hogy ez vajon mennyire jelent vagyonfelélést, vagy hogy mennyire veszélyezteti a nyugdíjasok járadékának majdani kifizetését.