Erzsébet
1 °C
4 °C

Egyesülhet a Vodafone és a UPC

2014.12.01. 09:42

A Reuters meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a Vodafone a Liberty Global nevű kábelszolgáltató felvásárlását fontolgatja. A Liberty Global a magyar UPC anyavállalata, ezért a magyar Vodafone-t is érintené az üzlet – írja a Portfolio.

A tárgyalások az utóbbi napokban élénkültek fel a Vodafone-nál, azt követően, hogy kiderült, a BT Group egyeztetéseket folytatott az EE vagy az O2 esetleges felvásárlásáról.

A Liberty Global azért lehet vonzó célpont a Vodafone-nak, mert jól kiépített kábelszolgáltató infrastruktúrája van sok európai országban. A cég megvásárlásával a társaság az Egyesült Királyságban megszerezné a Virgin Mediát, amely nagyjából az ország felét lefedi szolgáltatásával. Ez pedig javítaná a Vodafone pozícióját ebben a szegmensben, azt követően, hogy 2012-ben megvásárolta a Cable & Wireless nevű céget.

A lap szerint a Vodafone már az év elején megkörnyékezte a Virgin Mediát egyesülés tárgyában, de az ár miatt nem született akkor megállapodás.

A felvásárlás egyébként nem lenne idegen a Vodafone-tól, mely legutóbb a spanyol Ono és a német Kabel Deutschland kábelszolgáltatókat is megvásárolta. A cél vezetékes szolgáltató infrastruktúra kiépítése Európában, vagy házon belül, vagy felvásárlások révén.

Az említett vállalatok egyesülésével egy olyan kommunikációs nagyhatalom jönne létre, melynek éves árbevétele meghaladná a 80 milliárd dollárt. A versenyfelügyelet részéről viszont könnyen aggályok merülhetnek fel, főként azokban az országokban, ahol mindkét szolgáltató már a piacon van. Németországban például a Vodafone és a Liberty is a kábelszolgáltatásban versenyez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?