Vándorolnak a cégek: Európa az új Ázsia

2014.12.01. 16:54

Nőnek a bérek Ázsiában, ezért egyre több eurózónában működő cég jön vissza Európába – írja az MTI a PricewaterhouseCoopers pénzügyi tanácsadócég felmérésére hivatkozba.

A tanulmány 384, az eurózónában működő, nem pénzügyi vállalatot vizsgált a múlt hónapban. Kiderült, hogy 

mintegy 60 százalékuk telepítette vissza Európába valamelyik tevékenységét az utóbbi egy évben.

A kínai bérek még mindig jóval az európaiak alatt vannak, de már sokkal kisebb a különbség, mint akár 6 évvel ezelőtt. Marco Palmieri, a Piquadro SpA olasz bőrdíszmű márka elnöke szerint a cég olaszországi alkalmazottainak átlagos havibére mintegy ötszöröse a kínaiakénak. Hozzátette: ez az arány 2008-ban 16-szoros volt, és a felsővezetők díjazása azonos szinten van mindkét országban.

A cégek felmérik a kedvezőbb külföldi gyártási költségekből származó előnyöket, illetve az olyan hátrányokkal, mint a tevékenységnek a távolság miatt nehézkesebb felügyelete, valamint a szállítási költségek és időveszteség.

Az Egyesült Államokban már korábban elkezdték az ázsiai tevékenységek hazatelepítését a cégek. Luciano Fratocchi, az olaszországi L'Aquila Egyetem műszaki menedzsment professzora mintegy 450 ilyen visszatelepítést vizsgált 2007 után.

A vizsgált cégek mintegy felét az Egyesült Államokba telepítették vissza, míg ötödét Olaszországba. Spanyolországban a magas munkanélküliség miatt a szakszervezetek rugalmasabbak a munkáltatókkal való tárgyalások során és alacsonyabb béreket is elfogadtak. Ezen felbátorodva a Ford Motor és a PSA Peugeot Citroen SA is összeszerelő üzemeket nyitott Spanyolországban. A visszatelepülésben élen járnak a ruházati és elektronikai cégek, többek között azért, mert újra felfedezik a "Made in Europe" címke vonzerejét.