Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3,1 százalékkal nőtt a gazdaság

2014.12.03. 09:04 Módosítva: 2014-12-03 11:34:28

A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,5 százalékkal haladta meg az előző negyedévi szintet, közölte a KSH. Az éves bővülés 3,1 százalék volt, ez a szezonálisan és munkanapokkal kiigazított adat. A nyers növekedés 3,2 százalék volt. A legtöbb ágazat lassult az előző negyedévhez képest, de éves szinten a legtöbb szektor növekedni tudott. A lassulás így is jól látható. 

 

A mezőgazdaság tudott egyedül nagyobbat bővülni. Az év eleji szinthez képest az egyébként tíz százalék felett bővülő építőipar viszont már elég nagy ütemben lassul. 

A KSH azt is közölte, hogy októberben 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, a szeptemberi 4,5 százalékos növekedés után. 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok alapján a lassulás jelei láthatóak a gazdaságban. A beruházásoknál, az építőiparban és a feldolgozóiparban egyaránt lassul a növekedés, és ez igaz az ágazatok többségére is.

A jelenlegi kilátások alapján arra számít Németh, hogy a negyedik negyedévben 2-2,5 százalékkal növekedhet a magyar GDP. Összességében pedig az egész évben 3,3 százalék körüli növekedéssel lehet számolni.

NGM: Európa éllovasa vagyunk

Termelési oldalon a magas bázis ellenére a mezőgazdasági teljesítmény jelentős mértékben, 10,8 százalékkal bővült. Az ipari termelés 5,6 százalékkal nőtt a tartósan magas autóipari külső kereslet és a kapacitásbővítések következtében, míg az építőipar 11,6 százalékos bővülését többek között az EU-s források felhasználása támogatta. A szolgáltatások szintén segítették a növekedést, amit a kedvező turisztikai adatok, a kiugró kiskereskedelmi forgalom és a szállítás ágazat egyaránt segített - közölte az NGM.

Felhasználási oldalon különösen kedvező

  • a beruházások 13,2 százalékos növekedése, amit az építőipari termelésnövekedés, a lakásépítések bővülése, az uniós források, az alacsony hozamkörnyezet, a Növekedési Hitelprogram és a vállalati szektor növekvő aktivitása egyaránt segített.
  • A beruházások számottevő és tartósan magas bővülése azért örvendetes, mert a felhalmozási kiadások nemcsak rövid, hanem hosszútávon is támogatják a gazdasági növekedést.

A régiót is verjük, sőt, Európát

Régiós viszonylatban is jól teljesített a magyar gazdaság: hazánk ezúttal is az Európai Unió éllovasai közé tartozott. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a magyar gazdaság 3,1 százalékos növekedése jóval meghaladja az EU28 1,3 százalékos átlagát.

Negyedéves összehasonlításban is jól állunk, az Eurostat gyorsjelentése szerint Németország bruttó hazai terméke gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), az EU 28 tagállamának összesített GDP-je pedig 0,3 százalékkal nőtt 2014 harmadik negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva. Így a hazai növekedés (+0,5 százalék) negyedéves összehasonlításban is meghaladja az EU-s átlagot.

Bővült a külkereskedelem

Tovább folytatódott hazánk külkereskedelmi forgalmának bővülése szeptemberben: a kivitel 9 százalékkal, a behozatal 10 százalékkal emelkedett. A növekedés soha nem látott mértékű, 939 millió eurós külkereskedelmi többletet eredményezett, amely 85 millió euróval több, mint egy évvel korábban.

A kedvező adatok többek között a járműgyártásnak és a kapcsolódó iparágak teljesítményének, illetve a fogyasztás bővülésének köszönhető.