Ilona
17 °C
32 °C

3,1 százalékkal nőtt a gazdaság

2014.12.03. 09:04 Módosítva: 2014-12-03 11:34:28

A harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,5 százalékkal haladta meg az előző negyedévi szintet, közölte a KSH. Az éves bővülés 3,1 százalék volt, ez a szezonálisan és munkanapokkal kiigazított adat. A nyers növekedés 3,2 százalék volt. A legtöbb ágazat lassult az előző negyedévhez képest, de éves szinten a legtöbb szektor növekedni tudott. A lassulás így is jól látható. 

 

A mezőgazdaság tudott egyedül nagyobbat bővülni. Az év eleji szinthez képest az egyébként tíz százalék felett bővülő építőipar viszont már elég nagy ütemben lassul. 

A KSH azt is közölte, hogy októberben 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, a szeptemberi 4,5 százalékos növekedés után. 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a friss adatok alapján a lassulás jelei láthatóak a gazdaságban. A beruházásoknál, az építőiparban és a feldolgozóiparban egyaránt lassul a növekedés, és ez igaz az ágazatok többségére is.

A jelenlegi kilátások alapján arra számít Németh, hogy a negyedik negyedévben 2-2,5 százalékkal növekedhet a magyar GDP. Összességében pedig az egész évben 3,3 százalék körüli növekedéssel lehet számolni.

NGM: Európa éllovasa vagyunk

Termelési oldalon a magas bázis ellenére a mezőgazdasági teljesítmény jelentős mértékben, 10,8 százalékkal bővült. Az ipari termelés 5,6 százalékkal nőtt a tartósan magas autóipari külső kereslet és a kapacitásbővítések következtében, míg az építőipar 11,6 százalékos bővülését többek között az EU-s források felhasználása támogatta. A szolgáltatások szintén segítették a növekedést, amit a kedvező turisztikai adatok, a kiugró kiskereskedelmi forgalom és a szállítás ágazat egyaránt segített - közölte az NGM.

Felhasználási oldalon különösen kedvező

  • a beruházások 13,2 százalékos növekedése, amit az építőipari termelésnövekedés, a lakásépítések bővülése, az uniós források, az alacsony hozamkörnyezet, a Növekedési Hitelprogram és a vállalati szektor növekvő aktivitása egyaránt segített.
  • A beruházások számottevő és tartósan magas bővülése azért örvendetes, mert a felhalmozási kiadások nemcsak rövid, hanem hosszútávon is támogatják a gazdasági növekedést.

A régiót is verjük, sőt, Európát

Régiós viszonylatban is jól teljesített a magyar gazdaság: hazánk ezúttal is az Európai Unió éllovasai közé tartozott. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a magyar gazdaság 3,1 százalékos növekedése jóval meghaladja az EU28 1,3 százalékos átlagát.

Negyedéves összehasonlításban is jól állunk, az Eurostat gyorsjelentése szerint Németország bruttó hazai terméke gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), az EU 28 tagállamának összesített GDP-je pedig 0,3 százalékkal nőtt 2014 harmadik negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva. Így a hazai növekedés (+0,5 százalék) negyedéves összehasonlításban is meghaladja az EU-s átlagot.

Bővült a külkereskedelem

Tovább folytatódott hazánk külkereskedelmi forgalmának bővülése szeptemberben: a kivitel 9 százalékkal, a behozatal 10 százalékkal emelkedett. A növekedés soha nem látott mértékű, 939 millió eurós külkereskedelmi többletet eredményezett, amely 85 millió euróval több, mint egy évvel korábban.

A kedvező adatok többek között a járműgyártásnak és a kapcsolódó iparágak teljesítményének, illetve a fogyasztás bővülésének köszönhető.