Szilvia
5 °C
16 °C

Tovább hízik az állam

2014.12.03. 11:30 Módosítva: 2014-12-03 11:31:20

A tervek szerint 2015-ben tovább nő a minisztériumok létszáma bő 2100 fővel, így az eléri a 8645 főt. A minisztériumok háttérintézményeiben ugyanakkor további félmillió embert foglalkoztattak, itt a létszám már nem nő. Már a 2015-ös költségvetésben is vannak források az elbocsátásokra, de a komolyabb létszámcsökkentés 2016-tól jönne a kormány tervei szerint - írja a Napi.hu.

Azonban láthatóan hiába nő az apparátus, a túlbürokratizált rendszerben még ez is kevés a feladatok hatékony ellátásához, hiszen több közintézményben felmerült a 10 órás munkarend bevezetése - sőt a Miniszterelnökségen ez már a mindennapi gyakorlat.

A jövő évi minisztériumi létszámnövekedés mögött is a kormányzati centralizáció állhat. Ugyanis azokban a minisztériumokban (NGM, FM, NFM, Miniszterelnökség) nő a létszám, ahová az uniós pénzek elosztása került. Korábban az uniós támogatások elosztására szolgáló operatív programokkal kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) végezték a szakemberek - mostantól viszont ez már a minisztériumokba került. A kormány így közvetlenül felügyelheti ezt a munkát, ám ennek ára, hogy az alkalmazottak bérköltségeit már a hazai büdzséből kell fedezni.

Miközben a minisztériumokban 8645-en dolgoznak, addig a földuzzasztott háttérintézményeknél már több mint félmillióan. A növekedés az elmúlt öt évben látványos volt - ám ez javarészt látszólagos, ugyanis a korábban önkormányzati intézményeknek számító kórházak, rendelőintézetek, illetve iskolák, de a tűzoltóságok is kormányzati felügyelet alá kerültek.

Karcsúsítanának is 

Jövőre még csak elkezdődik, de igazán 2016 után indulhat be a közszféra karcsúsítása: Lázár János, Miniszterelnökségért felelős miniszter októberben jelentett be, hogy a kormány belevág az államreformba.

A tárcavezető, kormányzati mindenes szerint Magyarországon a közszolgák aránya 22 százalék a teljes adófizetőkön belül - ez magas uniós összehasonlításban. A kabinet még nem döntött konkrét elbocsátásokról, de egymillió közszolgát nem tud a társadalom eltartani - fogalmazott akkor a miniszter.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?