Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EKB nagy lépésre készül

2014.12.05. 08:11

Következő, januári ülésén széles körű eszközvásárlási programot (quantitative easing programot) hirdethet meg az Európai Központi Bank - szivárgott ki csütörtök este az információ. Mindez Mario Draghi EKB-elnök délutáni sajtótájékoztatója után érkezett.

Több név nélkül nyilatkozó euróövezeti jegybanki illetékes is azt mondta, hogy a javaslat értelmében az eszközvásárlás több fajta állampapírra is kiterjedne, azonban részvényekre nem vonatkozna. Döntés a program elindításáról még nem született, és összetételét is befolyásolhatják még a beérkező makrogazdasági adatok. Az Európai Központi Bank következő kamatdöntő ülése január 22-én lesz.

A nemzetközi hírügynökségi beszámolók emlékeztetnek arra, hogy az EKB elnöke azt nyilatkozta, hogy a jegybank stábja technikai előkészületeket hajtott végre az újabb intézkedések bevetése érdekében, ezek egyes források szerint QE javaslatok lehetnek.

Mario Draghi EKB-elnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondta: jövő év elején megvizsgálják majd az eddigi intézkedéseik hatását, addig nem mennek tovább.

A jegybankelnök azonban beszélt az esetleges állampapírvásárlásokról is. Meg vagyunk győződve róla, hogy a QE eszközvásárlási programunkba belefér akár az államkötvények vásárlása is. Egészen konkrétan az volna illegális, ha nem tennénk meg mindent a mandátumunkért - zárta igen határozottan és erősen utolsó mondatával Mario Draghi a sajtótájékoztatót.