Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Mézhamisítókkal takaróztak, pedig csak a pénz kellett

2014.12.08. 11:18

Nem lehet a központi költségvetésbe folyatni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, azt ugyanis tiltja az EU, hívja fel a figyelmet módosító javaslatában Zsigó Róbert. A fideszes képviselő beadványában meg is akadályozná, hogy a kormány a közös kalapba öntse az áruházláncoktól behajtott pénzeket, azt a felügyeletüket végző szervnek kell adni.

Arról már írtunk korábban, hogy a nagyobb áruházaknak, Tescónak, Sparnak, Auchannak, diszkontoknak bizonyos árbevétel fölött meghatvanszorozták a befizetendő felügyeleti díj kulcsát, így a párszáz millió helyett jövőre tízmilliárdokat kell befizetniük, a NÉBIH korábban 24 milliárd forintról beszélt.

A kormány képviselői az ötlet mellett végig azzal érveltek, hogy a NÉBIH-nek több pénzre van szüksége, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjból olyan fejlesztésekre költenek majd, amelyek az élelmiszerbűnözők, mézhamisítók, borpancsolók lefülelését segíti.

A hivatalnak az előző években a 4,7 milliárdos költségvetési támogatáson kívül 9 milliárd forint bevétele volt. Hiába azonban a megsokszorozott díjtétel, az alig dobja meg a NÉBIH büdzséjét, a költségvetési bizottság módosítója szerint valójában mindössze 1,7 milliárd forinttal gazdálkodhatnak majd több pénzből jövőre. Több lesz ugyan 6,4 milliárddal a bevételük, de ezzel párhuzamosan megvonják tőlük a költségvetési támogatást, ugyanilyen folyamat zajlik le a kormányhivataloknál is.

Ráadásul idő közben beadták a költségvetést megalapozó törvényjavaslatot, ebben megszűntetnék azt a korábbi szabályt, amely kimondja, hogy a felügyeleti díj az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv bevétele. Vagyis a kereskedők által befizetett milliárdokat nem lenne kötelező a felügyeletükre létrehozott szervbe folyatni, mehetne a költségvetésbe.

Csütörtökön a fideszes Zsigó Róbert azonban módosítót adott be ehhez a törvényjavaslathoz, felhívta a figyelmet, hogy a kormány javaslata teljesen ellentétes az uniós szabályokkal. Aszerint ugyanis a felügyeleti díj nem kezelhető költségvetési bevételként, az kizárólag az ellenőrzések során felmerülő költségek fedezésére fordítható.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban lapunknak azt írta, összesen 14 milliárd plusz pénzforgalmi bevételre számítanak az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból, Zsigó módosítójáról azonban hiába kérdeztük őket, nem reagáltak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?