Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oroszország újraindította az ukrán gázszállítást

2014.12.09. 23:55

Kedden magyar idő szerint reggel nyolckor az orosz Gazprom vállalat saját bejelentése szerint újraindította a gázszállítást Ukrajnába. A hírt az ukrán Ukrtransgaz gázforgalmazó is megerősítette. Az orosz gázszállítás hathónapos kihagyás után indult be, az Ukrtransgaz tájékoztatása szerint az import mértéke napi 43,5 millió köbméter körül van. Az ukrán gázfogyasztás a téli időszakban nagyjából napi 200 millió köbmétert ér el.

Oroszország júniusban állította le a gázszállítást Ukrajnának, mert a két ország nem tudott megállapodni az energiahordozó árában. Moszkva később jelezte: hajlandó exportálni földgázt Ukrajnába, de csak úgy, ha Kijev előre fizet a szállításokért. Az ukrán Naftohaz vállalat múlt héten fizetett 378 millió dollárt a Gazpromnak, amiért 1 milliárd köbméter földgázt vásárolt.

Az eredeti hírek szerint a szállítások megindulása csak csütörtökön volt várható. Ukrajna próbálta a lehető legtovább elodázni a gázvásárlást, de a hideg idő beköszöntével gyorsabb ütemben kezdett csökkeni gáztartaléka. December 6-án 13,3 milliárd köbméter volt az ukrán gáztartalék, több mint 20 százalékkal kevesebb, mint októberben.