Ez lesz velünk 2015-ben

2014.12.10. 11:45

„2015 nagyon kemény év lesz – mondja Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. Itt vannak a szakember jóslatai, aki 2004 óta már tényleg sokszor eltalálta, hogy mi vár ránk.

  • Az Egyesült Királyság ingatlanszektora összeomlik

A felmérések már most is azt mutatják, hogy az Egyesült Királyság ingatlanpiaca egyre nehezebb helyzetben van, különösen Londonban. A küszöbön álló jegybanki kamatemelés 2015-ben a piac összeomlásához és a lakásárak 25 százalékos zuhanásához vezet.

  • A japán infláció eléri az 5 százalékot

A japán jegybank szüntelen pénznyomtatása megrendíti a jenbe vetett bizalmat, így Haruhiko Kuroda, a japán jegybank elnöke rájön, hogy az infláció, amelyet folyamatos erőfeszítések révén is alig tudott megemelni, most „elszalad”. Ez pedig azt is jelzi, hogy Japán elvesztette a devizája feletti kontrollt.

  • Kína 20 százalékkal leértékeli a jüant

Kína minden eszközt megragad majd, hogy enyhítse a növekvő hitelezéssel járó hatalmas deflációs nyomást. Ahogy a defláció réme feldereng, a kínai jegybank 20 százalékkal leértékeli a jüant, ezzel Japán példáját követve igyekszik majd élénkíteni az inflációt és a keresletet.

  • Draghi otthagyja az EKB-t

Annak érdekében, hogy a németek teljes vállszélességgel odaálljanak az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi lazítási programja mögé, Mario Draghi, az EKB jelenlegi elnöke átadja helyét Jens Weidmann-nak, a német Bundesbank elnökének. Draghi ezt követően a leköszönő olasz köztársasági elnök, Giorgio Napolitano helyébe lép.

  • Oroszország újfent csődöt jelent

A süllyedő olajárak és az ország ellen életbe léptetett pénzügyi szankciók eredményeképpen az orosz nagyvállalatok – vagy maga a kormány – bejelentik az ország fizetésképtelenségét. Oroszország kilábalását és jövőjét a 1998-ashoz hasonló gazdaságpolitikával, illetve az ukrán konfliktus mielőbbi, diplomáciai úton történő megoldásával lehet csak biztosítani.

  • A hackerek betesznek az e-kereskedelemnek

Az e-kereskedelmet 2015-ben minden eddiginél több és erőszakosabb támadás éri, ez pedig igen nehéz helyzetbe hozza majd az internet-, és felhőszolgáltatókat. Az e-kereskedelmi iparág általános gyengülése és mai túlértékeltsége miatt a legnagyobb internetes kiskereskedelmi oldal, az internetalapú szolgáltatások piacvezető szereplője, az Amazon részvényei 50 százalékkal esnek.

  • Európában vulkánkitörés árnyékolja be a nyarat

Ahogy 1783-ban a Laki vulkán, úgy 2015-ben a már most is aktív izlandi Bardarbunga tör ki, ezzel hatalmas mennyiségű kéndioxidot és egyéb gázokat juttat a légkörbe, amelyek eltakarják majd Európa felett az eget. A kitörés megváltoztatja az időjárási körülményeket, veszélybe sodorva a termést, majd miután a gabonaárak megduplázódtak, kiderül, hogy a kitörés következményei a vártnál mérsékeltebbek.

  • A kakaóárak az egekbe szöknek

A globális csokoládékereslet folyamatosan emelkedik; a nyugati országokban egyre több étcsokoládét fogyasztana; az ázsiaiak általános étvágya növekszik. A kínálatot eközben érzékenyen érintik az Ebola vírus miatti aggodalmak, illetve a kulcsfontosságú nyugat-afrikai termelői régiókban szükséges befektetések elmaradása. Összességében a világ sokkal több kakaót fogyaszt majd, mint amennyit megtermel, ettől pedig a kakaó ára az egekbe – azaz 2015-ben tonnánként 5000 dollár fölé – emelkedik.

  • Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból belátható közelségbe kerül

Az Egyesült Királyságban 2015. május 7-én tartott választásokon a Függetlenségi Párt (UKIP) 25 százalékot szerez, ezzel hatalmas meglepetésre a harmadik legnagyobb párt lesz a parlamentben. A UKIP koalíciós kormányt alakít David Cameron Konzervatív Pártjával, és 2017-re kiírják a brit EU-tagságról szóló népszavazást. Az államkötvények hozama mindezek hatására élesen emelkedik.

  • A vállalati kötvények felára megduplázódik

A magas hozamú kötvényeket övező piaci hangulat gyors változását követően a kiutat kereső befektetők gyenge likviditással és meredeken csökkenő árakkal találkoznak. Európa gyenge lábakon álló gazdaságát újból megrázza a magas hozamú hitelek végső bedőlése. A Markit iTraxx Europe Crossover Index – amely az 50-es „bóvli-részvénykosárban” található cégek csődjének várható arányát mutatja – 2015-ben megduplázódik és ezzel 700 bázispontra ugrik.