Cecília
4 °C
6 °C

Megint átalakítják a villanyszámlát

2014.12.11. 11:07

Többet fizethetünk majd a villanyszámlában a Vértesi erőműnek és a kogenerációs erőműveknek, kevesebbet az MVM-es dolgozók kedvezményes áramára, a kormány ugyanis a számlába épített díjtételek átalakítására készül, tudta meg az Index. Az áremelés a lakossági ügyfeleket nem érinti.

Az áramfogyasztók a számlában nem csak az áramért fizetnek, hanem egy sor egyéb dologért, olyanokért is, amelyeknek legfeljebb csak nagyon áttételes közük van a fogyasztásukhoz, ilyenek azok a törvényben rögzített hatósági díjtételek is, amelyekhez most hozzányúlnak.

A számlában megjelenő, úgynevezett egyéb pénzeszközöket három díjtétel alkotja:

  • „Szénipari szerkezetátalakítási támogatás” (0,17 Ft/kWh)
  • „Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási támogatás” (1,71 Ft/kWh)
  • „Kedvezményes árú villamos energia ellátás” (0,2 Ft/kWh)

Úgy tudjuk, a kormány a „Szénipari szerkezetátalakítási támogatást” 0,21 forint/kWh-ra emelné, és nőne a „Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjtétel” is, 2,08 Ft/kWh-ra. A „Kedvezményes árú villamos energia ellátás” mértéke eközben csökken 0,13 Ft/kWh-ra.

A változtatás összesen 0,34 forinttal emeli a számlát kilowattóránként. Tavaly a rezsicsökkentés részeként egyébként a lakossági számlákból kivették ezt a három díjtételt.

A „Szénipari szerkezetátalakítási támogatás”-t, legtöbbször szénfillérként emlegetik, és gyakorlatilag a Vértesi Erőmű pénzügyi helyzetének stabilizálása miatt kell fizetni. A „Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj” néhány éve került be a díjak közé, és a korábbi KÁT-rendszer átalakítása tette szükségessé a bevezetését. Az áramfogyasztók ezzel gyakorlatilag a távhősöket finanszírozzák. A „Kedvezményes árú villamos energia ellátás” nevű tétel a villamos energia iparban dolgozók áramkedvezményét fedezi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?