Megint átalakítják a villanyszámlát

2014.12.11. 11:07

Többet fizethetünk majd a villanyszámlában a Vértesi erőműnek és a kogenerációs erőműveknek, kevesebbet az MVM-es dolgozók kedvezményes áramára, a kormány ugyanis a számlába épített díjtételek átalakítására készül, tudta meg az Index. Az áremelés a lakossági ügyfeleket nem érinti.

Az áramfogyasztók a számlában nem csak az áramért fizetnek, hanem egy sor egyéb dologért, olyanokért is, amelyeknek legfeljebb csak nagyon áttételes közük van a fogyasztásukhoz, ilyenek azok a törvényben rögzített hatósági díjtételek is, amelyekhez most hozzányúlnak.

A számlában megjelenő, úgynevezett egyéb pénzeszközöket három díjtétel alkotja:

  • „Szénipari szerkezetátalakítási támogatás” (0,17 Ft/kWh)
  • „Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási támogatás” (1,71 Ft/kWh)
  • „Kedvezményes árú villamos energia ellátás” (0,2 Ft/kWh)

Úgy tudjuk, a kormány a „Szénipari szerkezetátalakítási támogatást” 0,21 forint/kWh-ra emelné, és nőne a „Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjtétel” is, 2,08 Ft/kWh-ra. A „Kedvezményes árú villamos energia ellátás” mértéke eközben csökken 0,13 Ft/kWh-ra.

A változtatás összesen 0,34 forinttal emeli a számlát kilowattóránként. Tavaly a rezsicsökkentés részeként egyébként a lakossági számlákból kivették ezt a három díjtételt.

A „Szénipari szerkezetátalakítási támogatás”-t, legtöbbször szénfillérként emlegetik, és gyakorlatilag a Vértesi Erőmű pénzügyi helyzetének stabilizálása miatt kell fizetni. A „Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj” néhány éve került be a díjak közé, és a korábbi KÁT-rendszer átalakítása tette szükségessé a bevezetését. Az áramfogyasztók ezzel gyakorlatilag a távhősöket finanszírozzák. A „Kedvezményes árú villamos energia ellátás” nevű tétel a villamos energia iparban dolgozók áramkedvezményét fedezi.