Árpád
-2 °C
4 °C

Eva-kedvelők, figyelem: Már csak egy hétig lehet jelentkezni

2014.12.14. 12:35 Módosítva: 2014-12-14 12:36:12

December 22-ig jelentkezhetnek be az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény hatálya alá 2015-re a vállalkozások, és addig lehet kijelentkezni is alóla.

Azoknak, akik 2014-ben az eva szerint teljesítették adókötelezettségüket, és 2015-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezniük.

Az egyéni vállalkozók szintén december 22-ig nyilatkozhatnak arról is, hogy a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátásokért a járulékokat az általánosnál magasabb - a minimálbér másfélszeresét meghaladó - alap után fizetik meg.

Az adózó köteles kijelentkezni az eva hatálya alól, ha 2014. december 22-én nem felel meg az Eva törvényben meghatározott bármelyik feltételnek, vagy az állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelmet kell beterjeszteni.

A hivatal a bejelentkezés elfogadásáról vagy elutasításáról, illetve a kijelentkezésről értesíti az adózókat.

Az eva alanyiság megszűnését követő négy adóévre nem lehet az evát választani, kivéve, ha az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultság egyéni cég alapítása amiatt szűnik meg.

Az eva hatálya alól kikerülők a 2015-ös adóévre választhatják az átalányadózást, ha megfelelnek az szja törvényben foglalt valamennyi feltételnek és a jogszabálynak megfelelő adózók választhatják a kisadózó vállalkozások tételes adóját, valamint a kisvállalati adót is.

Az eva szerinti adózással többek között a törvényi feltételeknek megfelelő egyéni vállalkozók, egyéni cégek, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, ügyvédi irodák és közkereseti társaságok élhetnek.

Az eva alapja az adóévben megszerzett összes bevétel, melyet módosítani kell a törvényben meghatározott korrekciós tételekkel. Az adó mértéke a pozitív adóalap 37 százaléka. Ha az adóalany bevétele és az összes bevételt növelő összege együttesen meghaladja az adóalanyiság választására jogosító 30 millió forintos értékhatárt, akkor az értékhatárt meghaladó rész után az eva mértéke 50 százalék.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint egyszerűsített vállalkozói adóból az év első kilenc hónapjában 48,8 milliárd forintot fizettek be az adóalanyok, ami 13 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának értékétől. A szaktárca szerint ennek oka az eva hatálya alá tartozó adózók számának csökkenése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?