István, Vajk
17 °C
34 °C

Pazarló hivatalt számol fel az NGM

2014.12.16. 09:47 Módosítva: 2014-12-16 09:52:36
Egymilliárdos megtakarítást hoz a Tervezési Hivatal megszüntetése. Az Államreform II. kormányzati szerkezetátalakítás részeként a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal jogutód nélkül megszűnik 2014. december 31-el. Feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezeti egységei veszik át.

A költséghatékony államigazgatás megteremtését szolgáló intézkedés évi 1 milliárd forint megtakarítást jelent a költségvetésben. A Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményeként működő Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal fő feladatköre az Európai Partnerségi Megállapodást előkészítő programok kidolgozása volt, ami annak befejeztével és a megállapodás megkötésével megszűnt.

A 2011-ben létrehozott hivatal általános feladata egyebek mellett a gazdaságpolitikát megalapozó előrejelzések, elemzések elkészítése, tervezésben való részvétel, szakmai módszertanok kidolgozása volt.

Az NTH az elmúlt két év során a 2014-2020-as ciklusra való felkészülés részeként olyan kiemelt feladatokkal foglalkozott, mint az Országos Területfejlesztési-, illetve az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció megújítása, különféle operatív programok (pl. GINOP, VEKOP) kidolgozása, stb. Az intézmény megmaradt feladatait és folyamatban lévő ügyeit a minisztérium apparátusa veszi át, megszüntetve ezzel a gazdaságtalan párhuzamosságokat a feladatellátásban.

Az NGM-től megkérdeztük, hogy a hivatal megszüntetése hány munkahely megszűnésével jár? És, hogy mennyi pénzt emésztett fel működése során, illetve ennek milyen számszerűsíthető hasznai voltak?