Aliz
6 °C
14 °C

Pazarló hivatalt számol fel az NGM

2014.12.16. 09:47 Módosítva: 2014-12-16 09:52:36
Egymilliárdos megtakarítást hoz a Tervezési Hivatal megszüntetése. Az Államreform II. kormányzati szerkezetátalakítás részeként a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal jogutód nélkül megszűnik 2014. december 31-el. Feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezeti egységei veszik át.

A költséghatékony államigazgatás megteremtését szolgáló intézkedés évi 1 milliárd forint megtakarítást jelent a költségvetésben. A Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményeként működő Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal fő feladatköre az Európai Partnerségi Megállapodást előkészítő programok kidolgozása volt, ami annak befejeztével és a megállapodás megkötésével megszűnt.

A 2011-ben létrehozott hivatal általános feladata egyebek mellett a gazdaságpolitikát megalapozó előrejelzések, elemzések elkészítése, tervezésben való részvétel, szakmai módszertanok kidolgozása volt.

Az NTH az elmúlt két év során a 2014-2020-as ciklusra való felkészülés részeként olyan kiemelt feladatokkal foglalkozott, mint az Országos Területfejlesztési-, illetve az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció megújítása, különféle operatív programok (pl. GINOP, VEKOP) kidolgozása, stb. Az intézmény megmaradt feladatait és folyamatban lévő ügyeit a minisztérium apparátusa veszi át, megszüntetve ezzel a gazdaságtalan párhuzamosságokat a feladatellátásban.

Az NGM-től megkérdeztük, hogy a hivatal megszüntetése hány munkahely megszűnésével jár? És, hogy mennyi pénzt emésztett fel működése során, illetve ennek milyen számszerűsíthető hasznai voltak?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?