Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Olcsó benzin, karácsony, mi lesz ebből?

2014.12.17. 11:36 Módosítva: 2014-12-17 13:18:25
A hároméves mélypontra süllyedt üzemanyagárak hatására idén decemberben várhatóan 18-20 százalékkal többen ülnek autóba a tavalyi évhez képest, de számos felújítás, építkezés is lassítja a haladást. Az ünnepek előtti időszakban így a megszokottnál is nagyobb forgalomra számíthatunk a WebEye Magyarország elemzése alapján. Tudatos útvonaltervezéssel viszont akár 30-40 százalékkal csökkenthető a menetidő a vállalat szakértői szerint.

A főváros forgalmát leginkább befolyásoló változás várhatóan a Széll Kálmán tér idén év végén kezdődő felújítása lesz. Ugyan az 1-es villamos felújítása a Bécsi út és a Közvágóhíd között már befejeződött, a budai fonódó villamoshálózat munkálatai várhatóan még 2015 harmadik negyedévéig lassítani fogják a forgalmat. A Budaörsi úton lévő útszűkület és a Százlábú híd építése szintén fennakadásokat okozhat. 

Hol sűrűsödünk össze? 

Az előző évek forgalmi adatai alapján a fővárosból a vidéki nagyvárosok irányába 10-15 százalékkal élénkebb forgalomra számíthatunk az M1 és M3 autópályákon az ünnepek előtt és alatt is.

Ez a tendencia várhatóan egészen december végéig kitart, majd január első hetének végén visszafordul a főváros irányába. A személyautó forgalom növekedése leginkább a nagyobb bevásárlóközpontok körzetében várható, többek között az M1/M7, illetve az M5 kivezető szakaszán, a Szentlőrinci úti bevásárló övezetnél.

Az olcsó benzin faktor

A felújítások és építkezések mellett az üzemanyagárak jelentős csökkenése is érzékelhető mértékben befolyásolja a forgalom alakulását. Mivel átlagosan a gázolaj ára 10 százalékkal, a benziné pedig 15 százalékkal csökkent az elmúlt 1 hónapban, elérve ezzel az elmúlt 3 év legalacsonyabb üzemanyagárait, ezért várhatóan több lesz az autó az utakon.

Emiatt összességében megközelítőleg 18-20 százalékkal több járműre lehet számítani majd az utakon.

Hogyan ússzuk meg a dugót?

 

Ma már komoly segítséget jelenthetnek a mobilkészülékre letölthető alkalmazások, melyek online közlekedési információkat is szolgáltatnak a különböző útlezárásokról, torlódásokról és balesetekről. Az autósok esetén átlagosan 15-20 százalékkal gyorsabb útvonalakat tervezhet meg egy ilyen alkalmazás, de az ünnepek előtti nagy forgalomban az elkerülő utak akár 30-40 százalékkal gyorsabb menetidőt jelenthetnek egy teljesen beállt főútvonalhoz képest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?