Ezt tervezi az MNB az MKB-val

2014.12.18. 09:47 Módosítva: 2014.12.18. 09:47

A mai napon az MNB a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntései alapján – az európai uniós irányelvekben biztosított jogi keretek között és a hazai jogszabályokban meghatározott felelőssége alapján – átveszi az MKB Bank irányítását, és a leányvállalatokra is kiterjedően újjászervezi a hitelintézetet – közölte a jegybank.

Az MNB célja, hogy a szerkezetileg átalakított és megerősített bank hozzájáruljon a teljes magyar pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési képességének helyreállításához, és a növekedési fordulat megőrzéséhez.

Az MKB csoport tőke- és likviditási helyzete kielégítő, ugyanakkor a bankcsoport jelentős veszteséget termel. A szükséges átalakítások felgyorsítása miatt a magyar állam ezért átadta, az MNB pedig – a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló (2014. évi XXXVII.) törvény alapján – átvette a tulajdonosi jogokat.

Mi jön most? 

A közlemény szerint a következő hónapokban a Magyar Nemzeti Bank intézményi szerkezetátalakítást és szignifikáns költségcsökkentést hajt végre az MKB csoportnál, ésszerűsíti a banki folyamatokat, valamint azonosítja és leválasztja a nem jövedelmező portfólió elemeket.

A portfóliótisztítás révén nagyban csökkenthető az MKB tőkeigénye és javítható a bankcsoport profitabilitása, ennek eredményeképpen az állam általi megvásárláskor elhatározott hatékonyságjavítás már rövid távon, érezhető módon megvalósulhat.

Az MNB az átalakítási programja során tehát nem él a hitelezői feltőkésítés lehetőségével, helyette portfóliótisztítást hajt végre.

A jövedelmezőség javulása nem csak a bank tőkehelyzetét, stabilitását fogja javítani, nemzeti bank szerint, hanem hozzájárul a teljes magyar pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési képességének helyreállításához, a növekedési fordulat megőrzéséhez és erősítéséhez.

Európával harmóniában

Az európai uniós irányelveknek és a harmonizált magyar jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően az MNB átmenetileg (előreláthatólag maximum 1 évig) irányítja az MKB csoportot, és az átszervezés végrehajtására olyan professzionális szakértői csapatot bíz meg, akik az MNB teljes hatósági és szakmai ellenőrzése alatt dolgoznak majd, írják.

Az MNB az uniós kötelezettségeinek megfelelően tájékoztatja a tervezett lépésekről az érintett európai hatóságokat, köztük az Európai Központi Bankot is.

„A lépéssel az MNB egyértelmű célja, hogy az átalakítás eredményeként, közös sikerként egy olyan hitelintézet jöjjön létre, amely versenyképes, ismert és elismert, számottevő növekedési potenciállal, minőségi eszközökkel és hitelállománnyal rendelkezik, valamint „jó gyakorlatai” révén mintaként szolgál más hitelintézetek számára"- áll a közleményben.