Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy bukás lehet a vasárnapi zárva tartás

DKOKO20110415015
2014.12.20. 13:26

„Kapitális bukás volt a horvát kormány kísérlete arra, hogy zárva maradjanak az áruházak az országban: fél év kellett ahhoz, hogy belássák kár szembe menni a vásárlók, a kereskedők és a munkavállalók érdekeivel" − írja a napi.hu.

2008 közepén, engedve a katolikus egyház felől érkező nyomásnak a horvát parlament is elfogadta az üzletek vasárnapi zárvatartásáról szóló törvényjavaslatot. Ez a törvény, ahogy a magyar parlamentben elfogadott is tett kivételeket: benzinkutak, pályaudvarok, kórházak, újságosok, virágárusok.

A törvény Horvátországban 2009 január elsejével lépett életbe. Az első hónapokban kavarodás volt abból, hogy kik lehetnek nyitva, és kik nem. Az egyik piacon csak a belső boltok, míg a másiknál a piaccal szemben található boltok is nyitva lehettek például, de a hotelekben található boltoknál sem volt egyértelmű a helyzet. A kavarodást, és a tiltakozást látva végül módosítottak a törvényen, és különböző feltételekkel engedték a vasárnapi nyitvatartást. Például, hogy csak délután kettőig lehetnek nyitva az üzletek. 

Ez utóbbi miatt szintén tiltakoztak a boltosok, mondván, ennyi idő nem elég, hogy az aznapi költségeik megtérüljenek. De a bevásárlóközpontokban is arról panaszkodtak, hogy a vásárlók döntő többsége leginkább délután járt vásárolni vasárnaponként. A módosítás egyébként 2009 júniusától, október elejéig tartott. 

„A lazítás utáni első vasárnapon részben az előbbiek miatt fél házzal működtek a bevásárlóközpontok. A kereskedők alkalmazottai szintén elégedetlenek voltak az új helyzettel, mert az nem garantálta állásukat - előzőleg 2800 embert bocsátottak el a januártól bevezetett korlátozás miatt. A szakszervezetek arról beszéltek, hogy az enyhítési részleges voltára hivatkozva a munkaakók nem fognak kellő nagyságú vasárnapi pótlékot fizetni alkalmazottaiknak, illetve nem adnak nekik pihenőnapot a vasárnapi munkanap helyett" − írja a lap.

Az alkotmánybíróság végül a törvényt eltörölte, mondván:

  •  vasárnapi bevásárlási tilalom nem legális
  • szükségtelen szabály egy demokratikus társadalomban
  • nem védi meg a munkavállalókat
  • korlátozza az üzleti vállalkozás szabadságát és - megint csak a kivételek miatt - a piaci versenyt

Az októberi statisztikákból kiderült, mennyit bukott a kereskedelmi ágazat, illetve a horvát gazdaság a vasárnapi zárva tartáson:

A kiskereskedelmi forgalom 2009 első félévében 15 százalékkal zuhant 2008 azonos időszakához képest.