Judit
3 °C
7 °C

Egyre több halat eszünk, de nem eleget

2014.12.26. 09:34

Leghátul kullogunk a sorban, ha az európai halfogyasztás adatait nézzük - mondta Szathmára Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület Hasznosítók Szövetségének igazgatója. Évente 5,2 kiló élő halat eszünk, tisztított halból 3,6 kilót, az európai átlag pedig 17-18 kilogramm.

Szathmári László szerint ennek oka a hagyományokban, a hazai szokásokban keresendő, de a hal jellemzően drágább is mint a húsok, írja az Inforádió. Az MTI szerint ez növekvő tendencia, mert az 1990-es években az emberek átlagosan alig 2,5 kiló halat ettünk évente.

hus.png

Haltermelésben nem állunk rosszul, az itthon eladott halmennyiség 60 százaléka Magyarországról származik, Szathmári László elmondta: tógazdasági termelésből 14-15 ezer tonna származik, horgászatból, halászatból még 5 ezer tonna. Ennek csak minimális részét tudjuk exportálni.

Azt, hogy mennyire ragaszkodunk a hagyományokhoz, jól mutatja, hogy a ponty a legmeghatározóbb, kétharmada a fogyasztásra szánt halaknak, amellett is, hogy a hazai afrikai harcsatermelés az utóbbi években jelentősen megnőtt, de még csak 10 százalékát teszi ki a magyarországi halfogyasztásnak.

Karácsonykor évről évre átlag feletti a halfogyasztás - mondta Szathmári László.

"Az éves termelés 35-36 százaléka, tehát a bő harmada ilyenkor fogy el, két hét alatt."

Legtöbben a pontyot veszik, de az utóbbi években megnőtt az érdeklődés a friss lazac iránt is - mondta a haltermelő szakember.

A halboltokban az eddigi tapasztalatok szerint a ponty kilója 800-1000 forintba kerül, a harcsa, csuka 1500-3000 forint közötti áron vihető el, kárászt, busát már 6-700 forintért is lehet kapni. A filézett, konyhakész halak átlagos kilogrammonkénti ára 1300-1600 forint. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?