Egyre több halat eszünk, de nem eleget

2014.12.26. 09:34

Leghátul kullogunk a sorban, ha az európai halfogyasztás adatait nézzük - mondta Szathmára Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület Hasznosítók Szövetségének igazgatója. Évente 5,2 kiló élő halat eszünk, tisztított halból 3,6 kilót, az európai átlag pedig 17-18 kilogramm.

Szathmári László szerint ennek oka a hagyományokban, a hazai szokásokban keresendő, de a hal jellemzően drágább is mint a húsok, írja az Inforádió. Az MTI szerint ez növekvő tendencia, mert az 1990-es években az emberek átlagosan alig 2,5 kiló halat ettünk évente.

hus.png

Haltermelésben nem állunk rosszul, az itthon eladott halmennyiség 60 százaléka Magyarországról származik, Szathmári László elmondta: tógazdasági termelésből 14-15 ezer tonna származik, horgászatból, halászatból még 5 ezer tonna. Ennek csak minimális részét tudjuk exportálni.

Azt, hogy mennyire ragaszkodunk a hagyományokhoz, jól mutatja, hogy a ponty a legmeghatározóbb, kétharmada a fogyasztásra szánt halaknak, amellett is, hogy a hazai afrikai harcsatermelés az utóbbi években jelentősen megnőtt, de még csak 10 százalékát teszi ki a magyarországi halfogyasztásnak.

Karácsonykor évről évre átlag feletti a halfogyasztás - mondta Szathmári László.

"Az éves termelés 35-36 százaléka, tehát a bő harmada ilyenkor fogy el, két hét alatt."

Legtöbben a pontyot veszik, de az utóbbi években megnőtt az érdeklődés a friss lazac iránt is - mondta a haltermelő szakember.

A halboltokban az eddigi tapasztalatok szerint a ponty kilója 800-1000 forintba kerül, a harcsa, csuka 1500-3000 forint közötti áron vihető el, kárászt, busát már 6-700 forintért is lehet kapni. A filézett, konyhakész halak átlagos kilogrammonkénti ára 1300-1600 forint.