Jenő
-3 °C
6 °C

Rossz az ajándék? Nincs minden veszve!

2014.12.27. 12:15
Kézben a karácsonyi ajándék, ezért összeszedtük, hogy a megváltozott Ptk. alapján mire érdemes odafigyelni vásárláskor és a vásárlás után. Nincs több háromnapos ingyenruha, kiderül, hogy mikor kinek kell bizonyítania, hogy selejt volt a termék, és az is kiderül, hogy mivel próbálják majd meg lerázni. Szájbarágó a fenyőfa mellé.

5-0-ra kaptam ki a gyerektől FIFA-ban az új Playstationön, amit karácsonyra kapott, viszont a visszavágón a gép szaggatni kezdett, és mielőtt bekaptam volna a második fejesgólt, feladta. Azóta nem tudjuk bekapcsolni. Félek, hogy elbízza magát, és megalapozatlan hencegéssel tölti el a karácsonyi szünetet, ha nem vágok vissza a vereségért, mi a teendő ilyenkor? PS nélkül nincs FIFA, FIFA nélkül nincs bosszú!

Ha megvan a nyugta, irány a bolt, ahol a PS-t vették. A boltban az elromlott terméket alapból kicserélhetik vagy megjavíthatják. Arra is van lehetőség, hogy mi javíttassuk meg, ilyenkor el lehet kérni a javítás árát a bolttól. Ha viszont nem tudják vagy nem akarják megjavítani vagy kicserélni az árut, vissza is kérhetjük a pénzünket.

Azt mondta a boltos, hogy akciós volt, ezért nem cseréli ki a PS-t. Most komolyan rajtam marad a gép, és még visszavágó sem lesz?

Ez teljesen mindegy: a gépet rendeltetésszerűen használta, és nincs az a méretű gyerektől elszenvedett zakó, ami felhatalmazná a boltost, hogy az akcióra hivatkozzon. Ha akciós, ha nem, a fentiek alapján kell eljárnia.

Egyedül akkor lehet igaza a boltosnak ilyenkor, ha alapból felhívta a figyelmünket, hogy a terméket azért értékeli le, mert valami baja van. Erre utána nem hivatkozhatunk. Az viszont fontos infó, hogy akkor is el kell intéznie a boltosnak az ügyünket, ha a jótállási jegyen rajta van, hogy melyik szervízhez kell fordulnunk hiba esetén.

Visszamentem, az mondja, eredeti csomagolás nélkül nem tud segíteni.

Különösen szívós boltost fogott ki. A boltos nem követelheti, hogy a terméken legyen az eredeti csomagolás, menjen vissza és most már olvasson be neki, mert ez így egyáltalán nem pálya.

Oké, kicserélte. És mi van, ha ez is elromlik?

Semmi, újrakezdődik a szavatossági idő.

És az mennyi ideig tart?

Egy olyan ajándék esetében, mint például a PS, két évig tart. Ha használt termékről van szó, rövidebb is lehet ez az időszak, de egy évnél még így sem lehet kevesebb, az a minimum. Ha nem PS-t, hanem házat veszünk a gyereknek, öt évig tart a szavatosság alapesetben. Az is fontos, hogy amíg például javítják a PS-t, értelemszerűen nem tudjuk használni, ezért az az időszak nem számít bele a szavatossági időbe.

A szomszéd gyereke tavaly karácsonykor kapott PS-t, ami most romlott el nemrég karácsony után, pedig már majdnem kipörgették a Premier League-et! Amikor visszavitték a boltba, az eladó azzal szívatta őket, hogy szakvéleménnyel kell igazolniuk, hogy a cucc eleve hibás volt, amikor megvették! Ez most komoly?

Teljesen komoly. A legtöbb árunál a vásárlás után két évig lehet kérni cserét, javítást, meg a többit. Fél évig a boltnak kell bizonyítania, hogy a vásárlás után hibásodott meg a termék, ha nem akar foglalkozni az üggyel. Fél év után viszont megfordult a dolog, és ilyenkor már a vevőnek kell szakértői véleménnyel igazolnia, hogy eleve hibás volt a termék, amikor megvette.

Itt egyébként érdemes biztosra menni, mert a szakértői vélemény ára több ezer forint is lehet, amit a fogyasztónak kell kifizetnie, és csak akkor kapja vissza a pénzt a bolttól, ha a vélemény alátámasztja az igazát.

És mi az, hogy a legtöbb árunál? Nem mindegy, hogy ütvefúró vagy cipő?

A tartós fogyasztási cikkek, mint pl. a PS vagy a 10 ezernél drágább mobilok kivélt képeznek a főszabály alól, ugyanis ezeknél a kereskedőnek fél év helyett egy évig kell bizonyítania, hogy nem volt baj a termékével.

Olyanról is hallottam, hogy négy év után is kicseréltek valamit, na ez meg hogy lehet?

Eddig a szavatosságról volt szó, amit a törvény minden kereskedő számára előír. Azt viszont már egyénileg döntik el, ha a kötelező szavatosság mellett még jótállási határidőt is megállapítanak. Ez simán együtt futhat a szavatossággal, például ha egy bútorra a bolt öt év garanciát (tehát jótállást) vállal, akkor arra alapból van két év szavatosság is. Ha ez lejár, akkor már csak három év van a jótállásból.

Aha. Olyat is hallottam, hogy a szomszédék karácsonyra a legpuccosabb cuccokat vették fel úgy, hogy karácsony előtt bevásároltak, aztán a buli után még három napon belül visszavitték a cuccokat arra hivatkozva, hogy mégsem tetszik nekik a ruha. Ezt a logikát még egy Zuschlag Jánosnak öltözött Hagyó Miklós is megirigyelhetné, nem?

Az ő idejükben még simán járhattak efféle álarcos bálokba, viszont az új Ptk.-ból már kiszedték az ún. "háromnapos szabályt", szóval most már nem lehet visszavinni valamit csak azért, mert nem tetszik a színe vagy a mérete, csak hibás termékkel érdemes próbálkozni. Persze a boltok lehetővé tehetik ezt, de akkor azt külön jelezniük kell a vásárlók felé, és ha ilyen terméket veszünk, akkor ezt akár érdemes ráíratni a nyugtára is, a későbbi viták elkerülése végett.

Az Amazonról rendeltem e-book olvasót, meg se mukkan, pedig kétségbeesésemben már a tévés jóssal küldettem neki energiát. Mi a teendő?

Ha neten vásárol extra jogok illetik meg: 14 napon belül még akkor is visszaküldheti a terméket, ha hibátlanul működik. Ez alól kivételt képeznek a romlandó termékek, vagy például az olyasmik, amiket használtan vesz magánszemélytől. Ha internetes vásárlás után nem találja az eladót, vagy nem éri el, a fogyasztóvédelem tud segíteni az ügy megoldásában.

A gyerek teljesen bebulizott a karácsonyi ajándékoktól és ráugrott az ágyon hagyott új laptopra, most mit csináljak?

174521462
Fotó: Barcroft Media / Europress / Getty

Szomorkodjon, mert aligha van a világon olyan fogyasztóvédelmi szabályzat, ahol ilyen alapon foglalkoznának magával! 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?