Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégis sikerülhet a kormány mesterterve

2015.01.07. 15:09 Módosítva: 2015-01-07 18:20:33

Rekordévet zártunk az uniós pénzek lehívásában és kifizetésében. Ezzel szinte biztos, hogy az előző hét éves költségvetési ciklus összes nekünk szánt uniós forrását sikerülhet elkölteni - jelentette az örömhírt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. 

Tavaly rekordévet zártunk a pénzek kiutalásában. Összesen 1845 milliárd forintot kifizetett a pénzek folyósításáért felelős intézményrendszer, de ezt még pár tétel fölfelé módosíthatja. A nagy pénzosztás egyébként csak idén zárul, ugyanis a pályázatok elszámolása még sok esetben tart. Viszont kevesebb pénzt kell kihelyezni, mint 2013-14-ben, ezért is mondja Csepreghy, hogy a 100 százalék sikerülni fog.

Szerinte egyébként ezzel mi leszünk az első tagország, amelyik nem veszít semennyit a neki szánt támogatásokból.  

Közben elindult, igaz csak lassan a 2014-2020-as ciklus több programja. Ezek kifizetése azonban jóval lassabban pörög majd fel, így 2016-ban a gazdasági növekedést biztosan visszarántja majd, hogy a megszokottnál - a 2013-2015-ös időszaknál - kevesebb EU-pénz kerül a magyar gazdaságba.