Ízlelgessük egy kicsit: betegsertéshús-maffia!

2015.01.12. 06:29

Száztíznél több embert vettek őrizetbe egy kínai razziában, a gyanúsítottak betegen elpusztult sertésből származó fertőző húst dobtak piacra – írta hétfőn az MTI. Nem kicsiben játszottak: a rajtaütés során több mint ezer tonna fertőzött árut is lefoglaltak.

A betegsertéshús-maffia nem csak sunyi hentesek alkalmi kooperációja volt; 11 tartományban működött, és már 2008 óta vásárolt betegségben elpusztult állatokat. A bűnszövetkezet a húsipart felügyelő hatóságokat is megkente, így éveken át simán megkapta az engedélyeket. A rendőrök ezért most több államigazgatási alkalmazottat is letartóztatott, ha beigazolódik bűnösségük (vagy pedig erős a politikai szándék az elítélésükre), rájuk különösen kemény börtönévek várnak.

A mostani fogás csak a jéghegy csúcsát kapirgálja, Kínában ugyanis egymást érik az élelmiszerbiztonsági botrányok. Tavalyelőtt például több mint tízezer disznótetemet találtak egy kelet-kínai folyóban, miután a hatóságok lecsaptak az elhullott állatok húsát értékesítő helyi bűnbandára.