Budapest lenyomta Siófokot turizmusban

2015.01.12. 13:04

Tíz százalékkal bővült tavaly a belföldi turizmus, és 2015-ben is hasonló, 9 százalékos bővülés várható a Szállás.hu portál legfrissebb előrejelzése szerint, amiről az MTI számolt be. Az online szállásközvetítő a tavalyi év elején még 6 százalékos bővülést jósolt, de ezt bőven túlteljesítette a belföldi turizmus idén.

A portál szerint a bővülés részben a SZÉP-kártya további terjedésének köszönhető: a kártyákkal ugyan kisebb összegben foglaltak szállásokat, de 34 százalékkal gyakrabban fizettek így a vendégek 2013-hoz képest.

Ez derült még ki:

  • Az eltöltött éjszakák számában nem volt jelentős változás, inkább többször utaztak rövidebb időre: a foglalások közel kétharmada a tavalyi évben is egy, illetve két éjszakára szólt.
  • A szálláshelyeken július és augusztus a teljes belföldi forgalom 45 százalékát adta, de nagyon erős volt még az októberi időszak is.
  • Tovább nőtt az apartmanok és vendégházak népszerűsége, a hotelek körében viszont csak a 4-5 csillagos szállodák tudták növelni részesedésüket a teljes forgalomból. 
  • Két év után először nem Siófok, hanem Budapest végzett a legnépszerűbb belföldi utazási célpontok toplistájának élén. Az ezüstérmes Siófok után Hajdúszoboszló, Eger, illetve Balatonfüred következik. A régiók tekintetében a Tisza-tó fejlődése jól kimutatható, de egy-egy fesztivál például könnyen telt házat okozhat a szállásokon.
  • A legtöbb szálláshelyet tavaly Pest megyében adták ki, a második helyen Somogy megye, a harmadikon pedig Heves megye végzett.