Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Mol megveszi a maradék TVK-t is

2015.01.13. 16:29

A Mol nyilvános vételi ajánlatot tett a TVK részvényeire kedden. A cég részvényeinek kereskedését már a nap elején felfüggesztették a társaság kérésére a bejelentés piacmozgató hatása miatt. A Mol a TVK tőzsdén forgó papírjait 4984 forintért venné meg.

A TVK-nak elég jól megy az utóbbi időben, mivel az olaj számukra alapanyag, az olaj ára pedig csökken, miközben az árelőnyt nem építik be teljesen a végtermék árába.

A cég a Mol-csoporttól vásárolt vegyipari benzinből, gázolajból, valamint cseppfolyósított gázokból a vállalat olefingyárai fő termékként etilént és propilént állítanak elő, amelyet saját polimer üzemeiben dolgoz fel tovább polietilénné és polipropilénné.

A Mol a kötelező minimum árat ajánlotta a részvényeseknek. Mint arra a portfolio.hu emlékeztet, az önkéntes nyilvános vételi ajánlatkor az ajánlattevőnek a tőkepiaci törvény szerint az alábbiak közül a legmagasabb árat kell kínálnia a részvényekért:

  • a tőzsdei forgalommal súlyozott 180 napos átlagár
  • a tőzsdei forgalommal súlyozott 360 napos átlagár
  • az egy részvényre jutó saját tőke értéke

A TVK-nál a 180 napos 4487, a 360 napos átlagár 4214 forint, így a vállalatnak az egy részvényre jutó saját tőkét kellett felajánlania: 4984 forintot. Az ajánlati ár 2 százalékkal alacsonyabb a jelenlegi piaci árfolyamnál. A Molnak jelenleg 94,86 százaléka van a TVK-ban, a közkézhányad 5,14 százalék. Ezzel a lépéssel egy újabb cég távozhat a tőzsdéről.

teletrader
teletrader