Évek óta most a legelőnyösebb fiatalként lakást venni

2015.01.14. 15:38

Az FHB Lakásárindexének csapata szerint jó ideje most a legkedvezőbbek a körülmények a fiatalok lakásvásárlásához.

Egyrészt olyan alacsony az infláció, hogy már deflációba is estünk, a háztartások átlagolt jövedelmi helyzete emelkedett, elég olcsók a hitelek, és a lakásárak közben pedig elég sokat estek estek, egyre kevesebben akartak vagy tudtak ingatlant venni.

A kormány is nagyon nyomatja a lakásvásárlást, egyebek mellett kiterjesztették a fél-szocpolt, járhat kamattámogatás és lakástakarék-pénztári támogatás és a munkaadók is adómentesen adhatnak 5 évente ötmillió forint támogatást az alkalmazottaknak, ha úgy látják jónak. 

A bérleti díjak ráadásul sokkal jobban emelkedtek, mint a tulajdonárak. 2009-től a múlt év végéig a lakásárak 11 százalékkal estek, míg a bérleti díjak 4,2 százalékkal emelkedtek. Így a bérlet 15-17 százalékkal lett drágább a tulajdonhoz képest.

Emellett vehetnek lakást azok a fiatalok is, akik az elmúlt öt évben kivándoroltak, félre tudtak tenni, és most esetleg itthon vennének ingatlant. Az 1989 óta kivándorolt 350 ezer magyarból becslések szerint nagyjából 87500 lehet ugyanis 30 év alatti fiatal. Bár a hazatérésük a szakértők szerint elég bizonytalannak mondható, befektetésként vehetnek éppenséggel lakást.