Vazul
10 °C
25 °C

Lehet, hogy egy évre előre kell fizetni a magánnyugdíj tagdíját

2015.01.20. 13:28

A pénztárak havi 200-1000 forintos tagdíjat határoztak meg, amelyet többségük egy évre előre kér a tagoktól – közölte a piac 93 százalékát képviselő három megmaradt magánnyugdíjpénztár az MTI-vel. 

A Budapest, a Horizont és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár közös közleménye szerint az új előírások miatt a rendszer nem tűri meg tovább a „potyautasokat”, mert ha a tagdíjfizetők aránya nem éri el a kívánt szintet, akkor a jogszabály írja elő a pénztár végelszámolását.

Pontosabban áprilistól a magánnyugdíjpénztáraknak el kell érniük a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, különben az elveszi a kormány az összes náluk kezelt pénzt.

Ezért azt javasolják azoknak akik nem hajlandóak tagdíjat fizetni, hogy akkor lépjenek csak vissza az állami társadalombiztosításba.

A közlemény szerint a magánnyugdíj-pénztári rendszer alapos és átfogó átalakításra szorul, mert a jelenlegi változások nem szolgálják a hosszú távú fenntarthatóságot. Ezért rövidesen szabályozási javaslattal állnak elő. Ennek egyik eleme lesz az, hogy a magánnyugdíj-megtakarításokat – azok tulajdonosai – helyezzék át önkéntes nyugdíjpénztári számlára. A másik elem pedig a járadékfizetés átalakítása lesz.

A javaslatot eljuttatják majd az összes parlamenti párt képviselőjének, remélve azt, hogy a pénztárakról újra párbeszéd indulhat – áll a közleményben.