Nem szívatásból borított a svájci jegybank

2015.01.22. 14:45 Módosítva: 2015.01.22. 14:47

Egy hete lépte meg a svájci jegybank (SNB) az árfolyamküszöb-eltörlést. A frank negyed óra alatt elképesztően nagyot erősödött, dollármilliárdok égtek el. A pénzügyi szektor alaposan tűz alá vette a döntést, a jegybanknak hitelességi, reálgazdasági kifogásokat sorolva. A piaci hatás egyébként akár az SNB-t is meglephette, erről nyilván nem beszélnek, de a korábbi óvatos magyarázkodás után kicsit konkrétabb érvekkel állt elő a bank egyik igazgatósági tagja, hogy bizonyítsa, nem ment el az eszük - ettől függetlenül a piacoknak igen fontos bizalmat nagyon bokánrúgták. (Részletek ebben a cikkünkben.)

Fritz Zurbrügg a Bild című lapnak azt mondta, hogy az árfolyamküszöb eltörlése előtti napokban a jegybanknak minden nap egyre többet kellett költenie a küszöbszint fenntartására.

Naponta komoly milliárdok folytak el, egyre inkább az értelmetlenség érzetét keltve.

A helyzet kezelésére több megoldási terv is készült, az egyik például az volt, hogy a frank árfolyamát egy dollárból és euróból álló kosárhoz kötik. Végül mégis az a döntés születet, hogy a legjobb "elengedni" a frankot.

Fritz Zurbrügg azzal kapcsolatban, hogy sokan bírálták a jegybanki döntést, azt mondta: mindenki tudhatta, hogy a három éve hozott döntés nem örökre szól. Azt meg senki sem várhatta el, hogy annak visszavonását előre elkezdik kommunikálni. Minden ezzel kapcsolatos célozgatás csak erősítette volna a spekulációt - mondta a napi.hu lapszemléje szerint.