Jusztina
10 °C
27 °C

Az MNB nem enged az Ab-nak

2015.01.28. 09:47

Az MNB elkötelezett a pénz- és tőkepiacokra vonatkozó, a fogyasztók, befektetők ügyleti döntéseit befolyásoló valós információk szabad áramlása mellett. Számos esetben ezek közzétételét maga kényszerítette ki egyes szolgáltatóktól. A jegybank – tiszteletben tartva az Alkotmánybíróság tegnapi döntését – továbbra is fellép a piacot jogsértően befolyásolni próbáló és megtévesztő hírek nyilvánosságra hozatala ellen.

Az Alkotmánybíróság tegnap alaptörvény-ellenesnek találta és így megsemmisítette a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyik ítéletét, amely – egyezően az MNB határozatával – kimondta, hogy a napi.hu portál és a Napi Gazdaság újság piacbefolyásolást követett el 2013. október 16-án egy-egy azonos tartalmú, a Mol-ra vonatkozó cikk közzétételével.

Az MNB tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését. A mostani határozat ugyanakkor nem a jegybank, hanem a bíróság számára fogalmazott meg új feladatot. Az MNB így megvárja az ügy kapcsán megszülető – egyelőre döntési irányát, indoklását tekintve nem ismert – új bírósági ítéletet.