Klapkához betörtek, de a biztosító nem fizet

2015.02.01. 20:58

Nem fizet a biztosító Klapka Györgynek, pedig többmillió forint értékben loptak el tőle ékszert. A probléma csak az, hogy nem tudja számlákkal igazolni a vásárlásait, az pedig elengedhetetlen a kifizetéshez, írta a Blikk. A Pénzcentrum pedig ennek apropróján összeszedte, mi a teendő, ha betörnek hozzánk, és nem akarunk Klapka sorsára jutni.

  • Minél hamarabb értesítsük a rendőrséget. A helyszínelés után ellenőrizzük, mi is tűnt el egész pontosan. Emellett vigyázzunk arra, hogy a nyomokat ne tüntessük el, azok érintetlenek maradjanak, illetve a rendőrségi helyszínelést követően két napon belül jelenteni kell az eseményt a biztosítónak is.
  • A legtöbb lakásbiztosításon belül biztosíthatóak az ékszerek, nagy értékű ingóságok, műtárgyak. Értéktől függően előfordulhat, hogy ezekről a vagyontárgyakról tételes listát és fényképet is szükséges csatolni az ajánlat mellé a szerződés megkötésekor. A bizonyítás bármilyen, a bíróság által is elfogadott módszerrel lehetséges (számla, garanciajegy, fénykép stb.).
  • Ezen vagyontárgyak biztosításának a díja nagyban függ az értéküktől illetve a választott biztosítási terméktől, vagyis, hogy milyen fedezetekre nyújt védelmet. Értéktárgy vagyon kategóriára kell biztosítást kötni, ezen a kategórián belül lehet a képzőművészeti alkotásokat, ékszereket, antik tárgyakat, valódi szőrméket, gyűjteményeket biztosítani.
  • A vagyontárgyakról kárrendezéskor elsősorban számlát, vagy egyéb hitelt érdemlő bizonylatot kérünk, amit még alátámaszthat családi eseményen készült fényképfelvétel is.
  • A háztartási ingóságok esetében a szerződő határozza meg a biztosítási összeget, de a biztosító minden esetben javasol egy értéket, amelynél az alulbiztosítottságot el tudjuk kerülni. Az értéktárgyaknál is az ügyfél határozza meg, hogy milyen értékre köt biztosítást.
  • A biztosító a kárrendezésnél a bizonyító dokumentumok, nyilatkozatok hitelességét, az igény jogosságát megvizsgálja. A legtöbb lakásbiztosítás fedezete egyébként - bizonyos összeghatárig - kiterjed az idegen tulajdonban lévő, de megőrzésre, használatra átvett vagyontárgyakra is.
  • A fénykép csak az egyik, de nem kizárólagos bizonyítási lehetőség a kárigény alátámasztására. A kár rendezéséhez a biztosító az eredeti számlát kéri, vagy a számlamásolatot, amit a garanciajegy alapján a vásárlás helyén beszerezhető. Régebbi ingóságok esetén számla hiányában átlagos áron téríti meg a biztosító az eltulajdonított vagyontárgyat.