Közbeszerzési kartellért bírságolt a GVH

2015.02.04. 15:54

Összesen 148 millió 390 ezer forintnyi bírságot osztott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy közbeszerzési kartellek miatt. Komló Város Önkormányzatának egy napelemes energetikai fejlesztésre kiírt közbeszerzése érintett, míg az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a megyei rendőr-főkapitányságok épületenergetikai korszerűsítésre írtak ki közbeszerzési eljárásokat, amik végül nem voltak rendben – írja a GVH.

A közbeszerzéseket mind egyszerűsített eljárás formájában hirdették meg: ilyenkor nem kell kihirdetni a közbeszerzést, elég csak megfelelő számú céget felkérni a részvételre. Az önkormányzat minden esetben legalább három mikro-, kis- vagy középvállalkozást kért fel ajánlattételre.

A GVH a helyszíni vizsgálatok alkalmával több e-mailt és egyéb dokumentumot foglalt le, amik bizonyították, hogy a cégek kartelleztek a közbeszerzéseknél. 

Az egyes vállalkozások a megyei rendőr-főkapitányságok pályázati felhívásaira benyújtott dokumentumai között három olyan is volt, amely nem a pályázatot ténylegesen benyújtó, hanem egy másik pályázó nevét tartalmazta. Ebből a GVH arra következtetett, hogy az adott pályázati anyagot nem az a vállalkozás készítette, amely benyújtotta azt.

A GVH szerint

  • a Mérnöki és Tanácsadó Kft., valamint az Éter és az Aquaplus egyeztette beadási árait, illetve ajánlatait a Komló város önkormányzata által kiírt közbeszerzési eljárásokon. 
  • Ugyanerre a megállapításra jutott a GVH az Éter és a Qualiko esetében az Országos Rendőr-főkapitányság által kiírt közbeszerzési eljáráson,
  • illetve az Éter, az Eurolares, az RVI  és a Schneider esetében az egyes megyei rendőr-főkapitányságok által kiírt közbeszerzési eljárásokon.

A táblázatban látszik, hogy az egyes cégeknek mekkora büntetést kell fizetnie.

ÉTER-1. Mérnöki és Tanácsadó Kft. 16.600.000 forint
Eurolares Gépészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 14.400.000 forint
RVI Magyarország Tanácsadó Kft. 9.800.000 forint
Qualiko Műszaki Tervezési és Tanácsadói Iroda Bt. 590.000 forint
Schneider Investment Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 30.600.000 forint
Aquaplus Kútfúró, Építő és Termálenergetikai Kft. 76.400.000 forint