Kiváltaná az orosz gázfüggést az EU

2015.02.06. 14:58

Algériai és török stratégiai együttműködéssel váltaná ki az EU orosz energiafüggését Miguel Arias Cañete energia- és klímaügyi biztos egy lettországi konferencián – írja at MTI. Az Európai Bizottság honlapján megjelent beszédében az áll, ha az EU nem lép abban, hogy csökkentse az orosz függését, akkor a tagállamok olyan energiaimportőrökké válnak, akiknél már nemcsak gazdasági kérdés a gázvásárlás.

A spanyol EU biztos szerint a már említett országok mellett tovább kell erősíteni a kapcsolatot Norvégiával és biztosítani kell, hogy a mediterrán térségben gyorsan kiépülnek azok a terminálok, amelyeken keresztül cseppfolyósított gázt lehet importálni Európába, például Észak-Afrikából vagy esetleg az Egyesült Államokból.

Törökország azért fontos partner az EU-nak, mert kulcsfontosságú tranzitország lesz a jövőben. Ukrajnával is új stratégiai kapcsolatokat ápolna Cañete, hogy az európai cégek segíteni tudják az ország energiaiparának fejlesztését.

A külföldi kapcsolatokon kívül a biztos az európai belső energiapiac és a palagáz-kitermelés fejlesztését is. Az is fontos emellett, hogy az Európai Unió világelső maradjon és 2030-r a 27 százalékra növelje a megújuló energia arányát.