Ez aztán a teljes körű banki szolgáltatás!

2015.02.09. 18:45 Módosítva: 2015.02.09. 18:45

A HSBC gigabank már elismeri: maga tanácsolta ügyfeleinek, hogyan kerüljék el az adót. Ezzel a Guardian és a Le Monde közös tényfeltáró riportjára reagált, mely 2005 és 2007 közti banki iratok alapján kimutatta, hogy a HSBC svájci leánybankjánál az alkalmazottak összejátszottak az ügyfelekkel, hogy eltitkolják az ügyfelek svájci bankszámláit. A banki alkalmazottak emellett aktívan igyekeztek rávenni az ügyfeleket, hogy titkolják el jövedelmeiket, sőt, ehhez kész forgatókönyveket is ajánlottak. 

A bank ezenkívül rutinszerűen adott nagy mennyiségű készpénzt fiókjait felkereső ügyfeleiknek, hogy így nehezebben legyen az adóhatóságok által lekövethető pénzmozgásuk.

Az HSBC azzal próbálja magyarázni a sokmilliárdos csalásokat, hogy 1999-es megvásárlása után

a sváci leánybankot nem integrálták teljesen a vállalati struktúrájukba.

ezért az ellenőrzés is a szokottnál gyengébb volt. PR-ból magyarra fordítva: a HSBC londoni központja mossa kezeit. A nagy-britanniai nagybank állítása szerint a svájci privátbanknál azóta "radikális változások" voltak, a 2007-es 30 ezerről 2014 végére már 10,3 ezerre csökkent a privátbankjánál vezetett számlák száma, és együttműködnek az adóügyekben vizsgálódó hatóságokkal.