Vargának is hiányzik az átláthatóság

2015.02.17. 17:02 Módosítva: 2015.02.18. 07:34

A nemzetgazdasági miniszter átláthatóbbá tenné a letelepedési kötvények forgalmazását. Varga Mihály ezt az Inforádiónak mondta. Persze nem úgy értette, hogy azonnal szétcsapna az offshore-hátterű, igen drágán működő és rejtőzködő tulajdonosaiknak feltehetően igencsak szép nyereséget termelő forgalmazócégek között. Ennél sokkal finomabb hangvételt ütött meg a nemzetgazdasági miniszter, de mindenesetre már ez is jelzésértékű lehet.  

...meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy olyan cégek kapják meg a forgalmazásnak, az értékesítésnek a lehetőségét, amelyek a legteljesebb mértékben eleget tesznek az átláthatósági szabályoknak.

Az egész dolog Rogán Antal ötlete lehetett, vagy legalábbis ő volt az, aki végigvitte - az átláthatatlan cégekkel együtt - az ötletet a parlamenti gazdasági bizottságon. 

A letelepedési kötvényt 2012 végén dobte be Rogán, azzal a céllal, hogy a gazdag, de az unióba nehezen bejutó embereknek "megkönnyítsük a ki- és beutazását", illetve, hogy ők majd ezáltal "munkahelyteremtő beruházásokat" hajtsanak végre Magyarországon.