Itt az NGM újabb minősítési ötlete

2015.02.18. 11:40

A turizmusért felelős tárca beállt a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének kezdeményezése mögé. Az ötlet annyi, hogy a hosteleket (pontosabban az engedéllyel, szabályosan működő szálláshelyeket) minősíteni lehet, persze nem kötelező, ami az indoklás szerint a vendégeknek is jó lesz, meg a vendéglátósoknak is, a minősítés reklámértéke miatt. 

Az NGM rendeletéből nem derül ki, csak a MISZSZ honlapjáról, hogy a minősítésre pályázni kell, aminek egyszeri 55 ezer forintos díja van, évente 10 ezer forintos fenntartási díja. A minősítés öt évre szól, és bármikor ellenőrizhetik, illetve el is lehet veszíteni a minőségi kritériumok megkerülésével. 

A szolgáltatás értékelésekor hasonló szempontokat vesznek figyelembe, mint a szállodák, vagy a falusi szálláshelyek esetében. Számít az épület kialakítása, a szobák berendezése, tárgyi felszereltsége, a szabadidős szolgáltatások kínálata, a biztonsági berendezések megléte, illetve a személyzet is. Hogy utóbbi kapcsán mit néznek majd, az nem világos.